Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΝΕΑΆσθμα και εγκυμοσύνη

27/05/2020

Εάν πάσχετε από άσθμα η εγκυμοσύνη σας μπορεί να προχωρήσει ομαλά, αρκεί να φροντίζετε η πάθηση σας να μένει υπό έλεγχο.

Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ότι τα συμπτώματα του άσθματος επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε άλλες τα συμπτώματα υποχωρούν, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό εγκύων δεν παρατηρεί καμία διαφορά. Σε περίπτωση που πάσχετε από σοβαρό άσθμα είναι πιθανό τα συμπτώματα σας να επιδεινωθούν ελαφρά στη διάρκεια της κύησης. Ωστόσο, εάν είχατε προηγούμενη εγκυμοσύνη χωρίς το άσθμα σας να επιδεινωθεί, το πιο πιθανό είναι ότι και στην επόμενη εγκυμοσύνη σας θα συμβεί το ίδιο. 

Ο έλεγχος του άσθματος κατά την εγκυμοσύνη είναι σημαντικός ώστε να μην υπάρξει πτώση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα, καθώς αυτό επηρεάζει και την οξυγόνωση του εμβρύου. Εφόσον το άσθμα διατηρείται υπό έλεγχο μειώνονται οι πιθανότητες επιπλοκών όπως ο πρόωρος τοκετός, το χαμηλό βάρος κατά την κύηση και η προεκλαμψία. 

Ο πνευμονολόγος σας θα αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος χειρισμός για την περίπτωσή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Γενικά, ισχύει ότι μπορείτε να εξακολουθήσετε να χρησιμοποιείτε τη συσκευή εισπνοών, λαμβάνοντας το φάρμακο που ανακουφίζει άμεσα από τα συμπτώματα, καθώς αυτό είναι ασφαλές τόσο για εσάς όσο και για το μωρό. Επίσης, η συνέχιση της αγωγής μειώνει τις πιθανότητες μιας κρίσης, βοηθώντας τους πνεύμονες να λειτουργήσουν καλύτερα.

Αν το άσθμα σας είναι αλλεργικό εξυπακούεται ότι πρέπει, όσο μπορείτε, να αποφεύγετε την έκθεση σε αλλεργιογόνες ουσίες, όπως η γύρη και τα ακάρεα, καθώς και την επαφή με ορισμένα κατοικίδια.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης συνιστάται για τις εγκύους σε κάθε περίπτωση -είτε πάσχουν από άσθμα είτε όχι- καθώς μειώνει τόσο την πιθανότητα προσβολής από τον ιό της γρίπης όσο και τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών.

Μετά τον τοκετό θεωρείται ασφαλές να θηλάσετε το μωρό σας χωρίς να χρειάζεται να διακόψετε την αγωγή που παίρνετε για το άσθμα. Και εδώ, ο πνευμονολόγος σας θα σας κατευθύνει αναλόγως.

Άσθμα και κορωνοϊός

Με δεδομένο ότι η μόλυνση με κορωνοϊό επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων, έχουν εκφραστεί φόβοι ότι όσοι πάσχουν από άσθμα μπορεί, εάν μολυνθούν από COVID-19, να νοσήσουν βαρύτερα. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, ωστόσο, φαίνεται αφενός ότι το άσθμα δεν αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης με COVID-19, αφετέρου ότι οι πάσχοντες από άσθμα δεν νοσούν πιο σοβαρά, εκτός αν η νόσος τους βρίσκεται σε έξαρση. Επομένως, αν πάσχετε από άσθμα πρέπει να λαμβάνετε με συνέπεια την αγωγή που σας έχει χορηγηθεί, να παραμένετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και να αποφεύγετε το συγχρωτισμό ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να έρθετε σε επαφή με τον ιό.

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image