Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΝΕΑΒΙΤΑΜΙΝΗ D: ΒΓΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ

04/06/2015

«Ζούμε σε μια χώρα με άφθονη ηλιοφάνεια, επομένως παίρνουμε από τον ήλιο όση βιταμίνη D έχουμε ανάγκη»… ή μήπως όχι;

Είναι γεγονός ότι η έκθεση στον ήλιο εξασφαλίζει στον οργανισμό τη βιταμίνη D που χρειάζεται, φαίνεται όμως ότι ο ήλιος δεν μας «βλέπει» αρκετά. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού παρουσιάζει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D – και αυτό δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους που κατοικούν σε χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια, όπως εύλογα θα υπέθετε κανείς. Ισχύει και για όσους ζουν σε πιο θερμά κλίματα και σχετίζεται, κυρίως, με τρεις παράγοντες.

  • Ο τρόπος ζωής. Η παραμονή μας κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε κλειστούς χώρους σημαίνει ότι βασιζόμαστε κυρίως στη διατροφή για να πάρουμε όση βιταμίνη D χρειαζόμαστε, ιδίως τη χειμερινή περίοδο. Όμως δεν είναι πολλά τα τρόφιμα που περιέχουν σε αφθονία τη συγκεκριμένη βιταμίνη.
  • Το πιο σκούρο δέρμα. Όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι η επιδερμίδα, τόσο πιο μικρός είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να παράγει ο οργανισμός την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D. Οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα πρέπει να εκτίθενται για πιο πολλή ώρα στον ήλιο -έως και 10πλάσιο χρόνο σε σχέση με κάποιον που έχει ανοιχτή επιδερμίδα- προκειμένου να γίνει η σύνθεση της βιταμίνης.
  • Η αυξημένη χρήση αντηλιακών. Τα μέτρα προστασίας από τις βλαβερές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας -παραμονή στη σκιά, κάλυψη του σώματος με ρούχα, χρήση αντηλιακών- εμποδίζουν το δέρμα να απορροφήσει τη UV-B που πυροδοτεί την παραγωγή βιταμίνης D.

Όπως ανακοινώθηκε στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συνέδριο ενδοκρινολογίας, η έλλειψη βιταμίνης D στις εγκύους που ζουν σε μεσογειακό κλίμα αγγίζει έως και το 90% αυτής της πληθυσμιακής ομάδας, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση προεκλαμψίας, διαβήτη κύησης, αλλά και πρόωρου τοκετού.

Ασφαλώς μια δίαιτα που περιέχει τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D (όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και το γάλα, ιδίως αυτό που εμπλουτίζεται με βιταμίνη D), αλλά και συμπληρώματα, μπορεί να βοηθήσει. Ωστόσο, είναι καλό να θυμόμαστε ότι η βασική πηγή είναι ο ήλιος. Η ολιγόλεπτη ηλιοθεραπεία (ανάλογα με τον τύπο του δέρματος), πριν από την εφαρμογή του αντηλιακού, θα επιτρέψει στον οργανισμό να συνθέσει την ποσότητα της βιταμίνης D που χρειάζεται.

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image