Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΝΕΑΓΙΑΤΙ ΚΛΑΙΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ;

24/06/2015

Δεν υπάρχει μωρό που να μην κλαίει, αλλά ορισμένα κλαίνε πολύ. Ασφαλώς είναι μια κατάσταση που σας προκαλεί αναστάτωση.

Προσπαθείτε να το κατευνάσετε με αγκαλιές, νανούρισμα, χτυπηματάκια στην πλάτη για να ρευτεί, όμως τίποτα δεν φαίνεται να δουλεύει. Ανησυχείτε για το αν έχετε αρκετό και καλής ποιότητας γάλα ή για το αν φάγατε κάτι που, μέσω του θηλασμού, επηρεάζει το στομάχι του;

Πολλές μαμάδες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες. Όμως, τις περισσότερες φορές, το κλάμα του μωρού δεν σχετίζεται με την ποιότητα ούτε με την ποσότητα του γάλακτος από τους μαστούς σας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα μωρό μπορεί να κλαίει. Μέσω το κλάματος, το  μωρό επιχειρεί να επικοινωνήσει με τον κόσμο και, ασφαλώς, είναι μια πρόκληση για σας το να καταλάβετε τι προσπαθεί να πει, ειδικά στην αρχή.

Τις πρώτες μέρες

Το μωρό σας προσαρμόζεται σε έναν καινούργιο κόσμο. Η επαφή με το στήθος σας το καθησυχάζει, παρόλο που δεν παράγετε ακόμη αρκετό γάλα. Θα συμβεί και αυτό βαθμιαία, μέσω των συχνών θηλασμών. Μην ανησυχείτε για τη συχνότητα των θηλασμών ή το ότι μπορεί να γίνονται ακανόνιστα. Μερικά μωρά αρκούνται σε 8 ή 9 φορές την ημέρα, ενώ άλλα «ζητούν» να θηλάσουν πάνω από 12 φορές.

Προβλήματα σχετικά με το κλάμα και το θηλασμό

Αν την ώρα που προσπαθείτε να θηλάσετε το μωρό κλαίει, δεν μπορεί να βρει τη ρώγα ή δεν καταφέρνει να ρουφήξει, ίσως βοηθήσει να το κρατήσετε αγκαλιά στον ώμο σας μέχρι να ηρεμήσει ή να ξαπλώσετε πίσω και να το αφήσετε να βρει το στήθος μόνο του. Να θυμάστε ότι μαθαίνει κάτι καινούργιο και χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί. Έχετε υπομονή και, αν ανησυχείτε πολύ, ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Μετά την τρίτη ή τέταρτη μέρα

Σε αυτή τη φάση, η ποσότητα του γάλακτος στο στήθος σας έχει αυξηθεί σημαντικά. Το μωρό μπορεί να δυσκολευτεί να πιάσει τη θηλή σας, καθώς το στήθος είναι πλέον πιο γεμάτο. Προσπαθήστε να αντλήσετε λίγο γάλα για να γίνουν οι μαστοί σας πιο μαλακοί και να το διευκολύνετε να τους «πιάσει». Αν δεν μπορέσετε, ζητήστε βοήθεια.

Ύστερα από μια φυσιολογική απώλεια βάρους τις πρώτες ημέρες, το μωρό αρχίζει τώρα να κερδίζει βάρος, από 140 έως 250 γραμμάρια κάθε βδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι ο θηλασμός λειτουργεί – μπορείτε να είστε ήσυχες!

Σε περίπτωση που, μετά την τέταρτη μέρα, διαπιστώνετε ότι το μωρό σας δεν παίρνει το προσδοκώμενο βάρος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Υπάρχουν τρόποι να βοηθηθεί στο να πίνει περισσότερο γάλα μέσω του θηλασμού.

Κατά τους πρώτους δύο μήνες

Γύρω στις 3 και στις 6 εβδομάδες, πολλά μωρά περνούν μια περίοδο απότομης ανάπτυξης. Τότε κλαίνε περισσότερο και ζητούν συνεχή επαφή με το στήθος. Είναι φυσιολογικό. Έπειτα από δύο ή τρεις ημέρες, θα επανέλθουν στις προηγούμενες συνήθειές τους. Αυτοί οι συχνοί θηλασμοί αυξάνουν την παραγωγή γάλακτος για να αντεπεξέλθετε στις ανάγκες τους.

Τι άλλο μπορεί να συμβαίνει;

Τις περισσότερες φορές, το κλάμα ενός μωρού δεν σχετίζεται με το θηλασμό. Είναι ένας τρόπος να σας πει ότι κάτι ενοχλητικό στου συμβαίνει. Πώς θα ξέρετε τι είναι αυτό; Ίσως σας θέλει κοντά του, χρειάζεται να ακούει τη φωνή σας και να αισθάνεται τη ζεστασιά σας. Με την πάροδο του χρόνου θα μάθετε να αναγνωρίζετε τα προσωπικά του «σήματα», ώστε να ανταποκρίνεστε.

Πώς να χειριστείτε το ζήτημα:

  • Ακόμη κι αν έχει θηλάσει πριν από λίγο, δώστε του το στήθος σας. Το μωρό σας μπορεί να χρειάζεται απλώς ένα επιδόρπιο και ο θηλασμός να το ηρεμήσει.
  • Κρατήστε το πάνω σας, γυμνό. Η άμεση επαφή με το δέρμα σας λειτουργεί καταπραϋντικά.
  • Πηγαίνετέ το μια βόλτα, κρατώντας το αγκαλιά ή στο καρότσι.
  • Μιλήστε του ή τραγουδήστε του. Είναι εξοικειωμένο με τη φωνή σας – την άκουγε επί μήνες πριν γεννηθεί.
  • Κάντε μαζί του μπάνιο.
  • Αν δεν λειτουργεί τίποτα από τα παραπάνω, δώστε του πάλι το στήθος σας. Μπορεί τώρα να είναι έτοιμο για αυτό.

Ένα χέρι βοηθείας…

Μερικές φορές, το μόνο που μπορείτε να κάνετε όταν κλαίει το μωρό σας είναι απλώς να είστε εκεί. Η παρουσία σας το καθησυχάζει, ακόμη κι αν δεν σταματά το κλάμα. Ίσως ο σύντροφός σας μπορεί να το κρατήσει για να κάνετε ένα διάλειμμα.

Τα καλά νέα είναι ότι, μεγαλώνοντας, μέχρι το δεύτερο ή τον τρίτο μήνα, τα μωρά κλαίνε λιγότερο. Μαθαίνουν να σας εμπιστεύονται και αισθάνονται ασφαλή με την αγάπη και τη φροντίδα που τους δίνετε.

Αποφύγετε το βρεφικό γάλα

Τι δεν βοηθά; Η αλυσίδα Κλάμα μωρού-Άγχος γονέων-Βρεφικό γάλα-Λιγότερος θηλασμός-Μειωμένη παραγωγή γάλακτος από τους μαστούς.

 

Πηγή: https://www.lllc.ca/sites/lllc.ca/files/420_Why-Baby-Cry_FINAL.pdf

 

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image