Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΝΕΑΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ: ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

09/09/2015

Εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, στρες, μεταβολές στη διάθεση, αίσθημα κόπωσης… Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από δυσάρεστα συμπτώματα, τα οποία όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν, αρκεί να έχετε καλή συνεργασία με το γιατρό σας. Ακολουθεί μια λίστα με πέντε βασικά λάθη που δυσκολεύουν τη διαχείριση της εμμηνόπαυσης.*

Παίρνετε συμπληρώματα χωρίς να το αναφέρετε στο γιατρό σας

Ορισμένες βιταμίνες και φυτικά συμπληρώματα μπορούν να σας ανακουφίσουν από ενοχλήσεις που συνδέονται με την εμμηνόπαυση. Θα πρέπει όμως να ξέρετε τι ακριβώς παίρνετε και γιατί. Για παράδειγμα, έχετε ακούσει ότι τα φυτο-οιστρογόνα καταπολεμούν τη νυχτερινή εφίδρωση, είναι καλό, όμως, να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας πριν επιλέξετε κάποιο σχετικό σκεύασμα.

Αγνοείτε τα βασικά

Αν δεν κοιμάστε αρκετά, δεν συμπεριλαμβάνετε λαχανικά στη διατροφή σας, δεν πίνετε άφθονο νερό και δεν ξεκουράζεστε, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης επιδεινώνονται. Επιπλέον, χρήσιμο θα ήταν η έναρξη της εμμηνόπαυσης να σας βρει σε καλή φόρμα. Αν πλησιάζετε στην κλιμακτήριο, προσπαθήστε να κρατήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικό επίπεδο με την κατάλληλη άσκηση και διατροφή.

Πιστεύετε ότι οι εξάψεις είναι παροδικό φαινόμενο

Πνίγεστε στον ιδρώτα αλλά σκέφτεστε: «υπομονή, θα περάσει». Μάλλον δεν θα είχατε αυτή την καρτερική στάση, εφόσον γνωρίζατε ότι οι εξάψεις του είδους διαρκούν ίσως και περισσότερο από επτά χρόνια. Αν η εφίδρωση διαταράσσει την ποιότητα της ζωής σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Θεωρείτε ότι η ορμονοθεραπεία δεν είναι για σας

Η ορμονοθεραπεία είναι το αποτελεσματικότερο εργαλείο που διαθέτουμε για την αναστολή των εξάψεων και είναι ασφαλέστερη από όσο πιστεύετε, ιδίως για γυναίκες που βρίσκονται κάτω από το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους ή απέχουν λιγότερο από μια δεκαετία από την έναρξη της εμμηνόπαυσής τους. Ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να εκτιμήσει το προσδοκώμενο όφελος σε σχέση με τον όποιο κίνδυνο ενδέχεται να διατρέξετε. Εφόσον ο τελευταίος κριθεί σχετικά υψηλός, ο γιατρός σας μπορεί να σας κατευθύνει σε εναλλακτικές λύσεις, μια από τις οποίες είναι σκευάσματα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα ενός κοινού αντικαταθλιπτικού φαρμάκου.

Παραιτείστε από το δικαίωμά σας σε μια ποιοτική σεξουαλική ζωή

Το σεξ μετά την εμμηνόπαυση δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι «χλιαρό» – μάλλον το αντίθετο ισχύει, με δεδομένο ότι σε πολλές οικογένειες τα παιδιά έχουν ήδη αποχωρήσει από το σπίτι. Το να συζητάτε αυτό το θέμα με το γιατρό σας δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να αποτελεί ταμπού, καθώς εκείνος θα σας βοηθήσει να λύσετε προβλήματα, όπως η ξηρότητα του κόλπου, που υποβαθμίζουν τη σεξουαλική επαφή.

* Οι επισημάνσεις ανήκουν στην Kathryn Macaulay, μαιευτήρα-γυναικολόγο, επικεφαλής του προγράμματος Υγεία στην Εμμηνόπαυση στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image