Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΝΕΑΚαρκίνος Μαστού: 5 τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο

21/10/2015

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες – υπολογίζεται ότι μία στις 8 γυναίκες θα προσβληθεί από αυτό τον τύπο της νόσου στη διάρκεια της ζωής της, ενώ οι τάσεις είναι αυξητικές. Αν και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο επίπεδο της θεραπείας είναι μεγάλη, θα πρέπει να τονιστεί ότι η πρόληψη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όπλο στον αγώνα για την μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο. Επιπλέον, παρόλο που δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι οι παράγοντες κινδύνου, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να ελαττώσει σημαντικά το ρίσκο.

 

  1. Μην αμελείτε την πρόληψη

Ο καρκίνος του μαστού δεν εξαπλώνεται σύντομα. Αυτό σημαίνει ότι μια έγκαιρη διάγνωση και η έναρξη της θεραπείας όσο η νόσος βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή της ασθενούς. Στο κεφάλαιο «πρόληψη» συμπεριλαμβάνονται η κλινική εξέταση από νεαρή ηλικία, ο υπερηχογραφικός έλεγχος από την ηλικία των 30 ετών και μετά σε ετήσια βάση, η πραγματοποίηση μιας μαστογραφίας στην ηλικία των 35 ετών και η επανάληψή της στην ηλικία των 40. Έκτοτε, η μαστογραφία καλό είναι να γίνεται κάθε χρόνο, εκτός αν ο γιατρός σας κρίνει ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί σε πιο σύντομο διάστημα. Η εκτίμησή του θα διαμορφωθεί με βάση το ατομικό και οικογενειακό σας ιστορικό, αλλά και τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης.

Τα παραπάνω δεν αναιρούν τη σημασία της αυτοεξέτασης του στήθους, την οποία κάθε γυναίκα οφείλει να βάλει στη μηνιαία της ρουτίνα, ώστε να είναι εξοικειωμένη με το μαστό της και να μπορεί να εντοπίσει μια πιθανή ανωμαλία που θα τη στείλει στο γιατρό.

 

Οι γυναίκες που τηρούν με συνέπεια τους κανόνες πρόληψης έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να «νικήσουν» τον καρκίνο του μαστού, καθώς η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει πολύ τις πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης της νόσου.

 

  1. Ελέγξτε το βάρος σας

Το υπερβάλλον βάρος αυξάνει τον κίνδυνο, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, καθώς τότε τα οιστρογόνα προέρχονται κυρίως από το λιπώδη ιστό. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό λίπους στο σώμα, τόσο μεγαλώνει η παραγωγή οιστρογόνων. Η μακροχρόνια έκθεση του μαστού σε αυτές τις ορμόνες συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

 

  1. Ασκείτε το σώμα σας

Όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες, η άσκηση προστατεύει το στήθος. Με τον όρο «άσκηση» δεν εννοούμε μόνο την άθληση, αλλά οποιαδήποτε, έστω ήπια, φυσική δραστηριότητα γίνεται σε τακτική βάση. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η χαμηλής έντασης δραστηριότητα πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα είναι πιο ωφέλιμη από την έντονη άσκηση που γίνεται μια φορά εβδομαδιαίως.

  1. Αποφύγετε την καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή ενοχοποιείται για την ανάπτυξη διάφορων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Επιπλέον, η σύνδεση μεταξύ του χρόνου που ξοδεύει κανείς καθήμενος και του ενδεχομένου να νοσήσει φαίνεται ότι είναι ανεξάρτητη από το αν ασκείται ή όχι. Ειδικά για τον καρκίνο του μαστού, πολυετής έρευνα σε μεγάλο πληθυσμιακό δείγμα έδειξε ότι οι γυναίκες που κάθονται για 6 ή περισσότερες ώρες ημερησίως στον ελεύθερο χρόνο τους έχουν 10% επιπλέον πιθανότητες να προσβληθούν σε σχέση με όσες δεν κάθονται για περισσότερες από 3 ώρες.

  1. Περιορίστε το αλκοόλ

Αν και η σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του καρκίνου του μαστού δεν είναι τόσο ισχυρή, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι υφίσταται. Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ συνιστάται κυρίως σε γυναίκες που έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό.

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image