Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΝΕΑΚαρκίνος του μαστού: Θεραπεία

30/10/2015

Η διαρκής πρόοδος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού έχει οδηγήσει σε  αποτελεσματικές θεραπείες και πολλές διαθέσιμες επιλογές.

Η θεραπεία εξειδικεύεται για κάθε ασθενή, με στόχο αφενός την εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων και αφετέρου την αποτροπή της επανεμφάνισης της νόσου. Ο τρόπος παρέμβασης επιλέγεται από ιατρικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τον χειρουργό – μαστολόγο, τον ογκολόγο και τον ακτινοθεραπευτή. Μεταξύ άλλων, συνεκτιμώνται ο τύπος της νόσου και η ύπαρξη ορμονικών υποδοχέων στον όγκο, το μέγεθος του όγκου και η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στο σώμα (δηλαδή το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η νόσος) και η παρουσία μεταλλάξεων σε γονίδια που ενοχοποιούνται για καρκινογένεση. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη η ηλικία, η γενικότερη κατάσταση της υγείας και οι προσωπικές προτιμήσεις της ασθενούς.

Χειρουργική παρέμβαση

Στην περίπτωση που επιλεχθεί ογκεκτομή, αφαιρείται χειρουργικά ο καρκινικός  όγκος μαζί με ένα μικρό τμήμα υγιούς ιστού γύρω από τον όγκο. Αν στον ιστό που θα αφαιρεθεί ανιχνευτούν καρκινικά κύτταρα, γίνεται νέα επέμβαση για την αφαίρεση μεγαλύτερου τμήματος ιστού.

Με την ογκεκτομή διατηρείται ανέπαφο ένα μεγάλο τμήμα του μαστού, καθώς και η θηλή, ενώ η μέθοδος έχει βρεθεί ότι εμφανίζει το ίδιο καλά αποτελέσματα με τη μαστεκτομή, εφόσον ο όγκος δεν είναι μεγάλος.

Η κλασική μαστεκτομή αφορά την αφαίρεση ολόκληρου του μαστού. Ανάλογα με τη θέση του όγκου, μπορεί να γίνει διατήρηση του δέρματος ή και της θηλής στην περιοχή του μαστού και να ακολουθήσει πλαστική επέμβαση αποκατάστασης στήθους.

Η χειρουργική επέμβαση στο μαστό μπορεί να συνοδευτεί από αφαίρεση λεμφαδένων στην περιοχή της μασχάλης, για να περιοριστεί η εξάπλωση του καρκίνου, αλλά και για να εκτιμηθεί το είδος της θεραπείας που θα ακολουθήσει, καθώς η ύπαρξη καρκινικών κυττάρων στους λεμφαδένες αυξάνει την πιθανότητα μεταστάσεων σε άλλα σημεία του σώματος.

Ακτινοθεραπεία

Συνήθως ακολουθεί την ογκεκτομή, προκειμένου με τη χρήση ακτινοβολίας να εξαλειφθούν καρκινικά κύτταρα κοντά στην περιοχή του όγκου ή σε άλλο σημείο του μαστού. Ο συνδυασμός ογκεκτομής και ακτινοθεραπείας μειώνει τα ποσοστά επανεμφάνισης καρκίνου στο ίδιο σημείο σε κάτω από 5% για διάστημα 10 ετών μετά τη θεραπεία. Ακτινοθεραπεία μπορεί να γίνει και σε ασθενείς που έχουν κάνει μαστεκτομή, αφού ο γιατρός τους συνεκτιμήσει μια σειρά παραγόντων όπως η ηλικία, το μέγεθος του όγκου και ο αριθμός των λεμφαδένων της μασχάλης που έχουν προσβληθεί.

Συνήθως, η ακτινοθεραπεία γίνεται καθημερινά, για διάστημα 5 ή 6 εβδομάδων. Στις βραχυχρόνιες παρενέργειες της θεραπείας περιλαμβάνονται πρήξιμο και βάρος στο μαστό, κοκκίνισμα του δέρματος και κούραση.

Χημειοθεραπεία

Χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν μεταστάσεις, αλλά και σε περιπτώσεις που εκτιμάται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μετάστασης ύστερα από την αρχική διάγνωση. Το χημειοθεραπευτικό σχήμα αποτελείται από ειδικά φάρμακα που χορηγούνται σε επαναλαμβανόμενα τακτά χρονικά διαστήματα και στοχεύουν στην ανάσχεση του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

Οι παρενέργειες της μεθόδου εξαρτώνται από το πόσο καλά ανεκτό γίνεται το σχήμα από το συγκεκριμένο ασθενή, το είδος των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται και τη δοσολογία που εφαρμόζεται. Διαρκούν συνήθως για το διάστημα που γίνεται η θεραπεία και μετριάζονται με την κατάλληλη αγωγή.

Ορμονοθεραπεία

Με τη ορμονοθεραπεία αντιμετωπίζονται τα καρκινικά κύτταρα που είναι θετικά σε υποδοχείς προγεστερόνης ή οιστρογόνων. Συνήθως αυτός ο τύπος της νόσου έχει καλύτερη πρόγνωση.  Η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε μεταστατικούς καρκίνους όσο και στα αρχικά στάδια της νόσου, καθώς και για προφύλαξη. Σε γενικές γραμμές, η ορμονοθεραπεία γίνεται καλύτερα ανεκτή από τους ασθενείς σε σχέση με τη χημειοθεραπεία.

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image