Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΝΕΑΚνησμός στην εμμηνόπαυση

23/09/2018

Τι τον προκαλεί, πώς αντιμετωπίζεται

Ο κνησμός είναι συνηθισμένο πρόβλημα στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και μπορεί να παρουσιαστεί στο σώμα, το πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα. Οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορούν να προκαλέσουν, εκτός του κνησμού, μια σειρά από άλλα δερματικά συμπτώματα, όπως η αυξημένη εφίδρωση. 

Ο ρόλος των οιστρογόνων είναι σημαντικός για την υγεία του δέρματος, καθώς ενεργοποιούν την παραγωγή φυσικών ελαίων και κολλαγόνου – της πρωτεΐνης χάρη στην οποία το δέρμα διατηρεί την ελαστικότητα του. Στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, το επίπεδο των οιστρογόνων αρχίζει να φθίνει, με συνέπεια τη μείωση των φυσικών ελαίων και του κολλαγόνου. Έτσι το γίνεται πιο ξηρό και πιο λεπτό από ό,τι ήταν πριν την εμμηνόπαυση – ευαισθησία που συχνά προκαλεί κνησμό.

Καθώς το δέρμα χάνει μέρος της ελαστικότητάς του στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, γίνεται και περισσότερο ευαίσθητο σε προϊόντα για τον καθαρισμό και την περιποίησή του. Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή του κόλπου. Η μείωση των οιστρογόνων δημιουργεί ξηρότητα και λέπτυνση των ιστών, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη προσοχή στην επιλογή σαπουνιού ή αφρόλουτρου.

Προσπαθήστε να αποφεύγετε το πολύ καυτό νερό που “στεγνώνει” το δέρμα από τα φυσικά του έλαια, ελαττώσετε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης που κάνουν το δέρμα ξηρότερο, αποφύγετε το δυνατό ήλιο, φορέστε μαλάκα και ευρύχωρα ρούχα και φροντίστε την ενυδάτωσή σας. Η καλή ενυδάτωση του δέρματος ύστερα από το ντους ή το μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας στην εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας και να προσφέρει ανακούφιση σε συμπτώματα ξηρότητας και κνησμού. 

Αν το σύμπτωμα είναι έντονο, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει τοπική θεραπεία, όπως κρέμες για εφαρμογή στο δέρμα ή -συνεκτιμώντας και άλλα πιθανά συμπτώματα που σχετίζονται με τη μείωση των οιστρογόνων- να εξεταστεί η λύση της ορμονοθεραπείας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των περισσότερων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image