Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΤαξίδι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

11/11/2014

Αν είστε έγκυος και προγραμματίζετε κάποιο ταξίδι, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι οι μετακινήσεις σας υπόκεινται σε ορισμένους περιορισμούς, που σχετίζονται με το μέσο μεταφοράς, το στάδιο της εγκυμοσύνης και την κατάσταση της υγείας σας.

Γενικές οδηγίες

Πολλές από τις προφυλάξεις που καλό είναι να πάρει μια έγκυος πριν ταξιδέψει, είναι στοιχειώδεις οδηγίες για οποιονδήποτε ταξιδεύει: για παράδειγμα, η χρήση της ζώνης ασφαλείας στα μέσα μεταφοράς αφορά όλους τους επιβάτες – και οι επίτοκοι δεν αποτελούν εξαίρεση. Το ίδιο ισχύει και για προληπτικά μέτρα που σχετίζονται με τη διατροφή: δεν πίνουμε νερό βρύσης αν δεν είμαστε σίγουροι για την ποιότητά του, προτιμούμε καλομαγειρεμένο/ καλοψημένο φαγητό και αποφεύγουμε τις τροφές ή τα ποτά που προκαλούν αέρια πριν από μια πτήση.

Πότε μπορώ να ταξιδέψω;

«Απαγορευτικό» δεν εκδίδεται σε καμία φάση της εγκυμοσύνης. Στατιστικά, όμως, η ασφαλέστερη περίοδος είναι το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι περισσότερες έκτακτες καταστάσεις εμφανίζονται στη διάρκεια του πρώτου ή του τελευταίου τριμήνου. Επιπλέον, όσο πλησιάζουμε προς τον τοκετό, το επιπλέον σωματικό βάρος μπορεί να κάνει κουραστικότερες τις πολύωρες μετακινήσεις. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, όπως μια πάθηση που προδιαθέτει σε θρομβώσεις, συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας για να λάβετε τις κατάλληλες οδηγίες.

Ταξίδι με αυτοκίνητο

Η εγκυμοσύνη δεν δημιουργεί πρόβλημα στη χρήση της ζώνης ασφαλείας. Αντιθέτως, είναι ακόμη ένας λόγος που επιβάλλει τη χρήση της. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι ο οριζόντιος ιμάντας να περνά χαμηλά στη μέση σας, εφαρμόζοντας στα οστά της λεκάνης, και όχι πάνω από την κοιλιά σας.

Καλό, επίσης, είναι η διάρκεια του ταξιδιού να μην υπερβαίνει τις 5 ώρες και να γίνονται συχνές στάσεις για να αποβιβάζεστε και να ξεμουδιάζετε.

Ταξίδι με αεροπλάνο

Ορισμένες εταιρείες θέτουν περιορισμούς στις γυναίκες που βρίσκονται στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης και είναι πιθανό να χρειαστείτε ιατρική βεβαίωση. Γενικά, τα ταξίδια με αεροπλάνο δεν αντενδείκνυνται κατά την εγκυμοσύνη, εκτός αν είναι συχνά, οπότε η ακτινοβολία στην οποία εκτίθενται το σώμα και το έμβρυο αρχίζει να καθίσταται υπολογίσιμη.

Ζητήστε θέση στο διάδρομο ή -ακόμη καλύτερα- στις σειρές που βρίσκονται ακριβώς πίσω από τις εξόδους κινδύνου. Προσπαθήστε να σηκώνεστε συχνά, να βηματίζετε και να κάνετε απλές ασκήσεις που τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος στα άκρα. Αποφύγετε το αλκοόλ, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό και μη λύνετε τη ζώνη σας παρά μόνο για να σηκωθείτε!

 

Ταξίδι με πλοίο

Ίσως είναι το πλέον «φιλικό» μέσο μετακίνησης, καθώς σας επιτρέπει να μην παραμένετε καθηλωμένη στην ίδια θέση. Οι προφυλάξεις εδώ έχουν κυρίως να κάνουν με την ασφάλεια κατά τη μετακίνηση εντός του πλοίου, ιδίως στις εξωτερικές σκάλες των καταστρωμάτων.

Αν είστε ευαίσθητη στη ναυτία, ζητήστε από το γιατρό σας να σας πει ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισής της και, εφόσον είναι εφικτό, προγραμματίστε το ταξίδι σας λαμβάνοντας υπόψη την πρόγνωση του καιρού.

Τέλος, δώστε προσοχή στην υγιεινή σας, χρησιμοποιώντας ίσως και μαντιλάκια αλκοόλης, προκειμένου να απολυμάνετε τα χέρια σας μετά την επαφή με κάποια επιφάνεια που μπορεί να είναι μολυσμένη.

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image