Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΜΑΙΑ:

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

 

Ο ρόλος της μαίας είναι πολύπλευρος, πριν κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό.

Σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου η μαία είναι independent practitioner – ανεξάρτητη επιστήμονας που μπορεί να διεκπεραιώσει μόνη της έναν τοκετό. Αυτό ισχύει και στην Ελλάδα: μία μαία μπορεί μόνη της να καλύψει έναν τοκετό. Έχει ολοκληρώσει πλήρεις σπουδές τεσσάρων ετών στην ανώτατη εκπαίδευση, και πρόκειται για σπουδές που επικεντρώνονται αποκλειστικά στο συγκεκριμένο πεδίο. Πεδίο δράσης της είναι όχι μόνο το μαιευτήριο αλλά και ένα άρτια στελεχωμένο ιατρείο. 

Η αποστολή της μαίας είναι ιδιαίτερα σημαντική και πολυδιάστατη. Ξεκινά από τη στιγμή που μία γυναίκα μαθαίνει ότι έχει ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης και ολοκληρώνεται αρκετά μετά τον τοκετό – εδώ συμπεριλαμβάνεται και το κομμάτι του θηλασμού.

Σε όλη τη διάρκεια της κύησης, μια γυναίκα, εκτός από το γιατρό που της παρέχει ιατρικές συμβουλές, μπορεί να μιλάει με τη μαία για οποιοδήποτε θέμα την απασχολεί, είτε επιστημονικό είτε πιο πρακτικό, από εκείνα τα οποία συνήθως οι γιατροί δεν τα συζητούν διεξοδικά. Είναι θέματα που έχουν να κάνουν με την προετοιμασία για το μωρό που θα έρθει, την προετοιμασία του σώματος για το θηλασμό και άλλα. 

Προφανέστατα, ο ρόλος της μαίας είναι βασικός στη διάρκεια του τοκετού: πρόκειται για τη φίλη της εγκύου που την έχει ήδη γνωρίσει τους προηγούμενους εννέα μήνες, είναι μαζί της εκείνη την σημαντική στιγμή στο ίδιο δωμάτιο, είτε έχει γεννήσει φυσιολογικά είτε έχει γεννήσει με καισαρική για να την βοηθά, να την ενθαρρύνει, να την εμψυχώνει ώστε να ολοκληρώσει τον τοκετό.

Ιδιαίτερα ουσιώδης είναι ο ρόλος της και στο θέμα του θηλασμού. Καμία γυναίκα δεν γεννήθηκε ξέροντας πώς να θηλάσει. Προφανώς οι γιατροί δίνουν αρκετές πληροφορίες, καθοριστική ωστόσο είναι η συμβολή της μαίας που την ώρα του θηλασμού μπορεί και πρακτικά να βοηθήσει μία γυναίκα, η οποία βέβαια είναι λογικό να νιώθει πιο άνετα σε αυτή τη διαδικασία με μία άλλη γυναίκα παρά με έναν γυναικολόγο.

*Η Κέλυ Περιβολάρη είναι μέλος της ομάδας του Ιατρείου Γυναικολογίας και Αναπαραγωγής

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image