Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΝΕΑΕμβολιασμό των εγκύων κατά COVID-19 προτείνει η ΕΜΓΕ

24/08/2021

Τον εμβολιασμό όλων των εγκύων και των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας έναντι του κορονοϊού συνιστά η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία.

Οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τον εμβολιασμό των εγκύων επιβεβαιώνουν την ασφάλεια των εμβολίων. Μετά την σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που συνιστά στις εγκύους και στις γυναίκες που θηλάζουν να εμβολιαστούν έναντι του COVID-19, σχετική ανακοίνωση δημοσίευσε πριν από δύο μέρες και η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία. Όπως επισημαίνεται, η κύηση θεωρείται παράγοντας υψηλού κινδύνου νόσησης από κορονοϊό. Συνεπώς, η ΕΜΓΕ συνιστά τον εμβολιασμό έναντι του COVID-19 όλων των εγκύων γυναικών και ειδικά αυτών με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, όπως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, κ.α. Συνίσταται επίσης ο εμβολιασμός των εγκύων γυναικών με συννοσηρότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου σε περίπτωση λοίμωξης – όπως ο διαβήτης, καρδιολογικές και αναπνευστικές παθήσεις, παχυσαρκία, κλπ.

 • Ο εμβολιασμός συστήνεται κατά διάρκεια της κύησης σε όλα τα τρίμηνα.
 • Αναφορικά με την επιλογή εμβολιαστικού σκευάσματος προτείνεται η χρήση εμβολίων τεχνολογίας mRNA για την κύηση, καθώς τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα αφορούν κυρίως αυτή την κατηγορία εμβολίων έναντι του COVID-19 χωρίς όμως να αποκλείονται οι άλλοι τύποι εμβολίων.
 • H χρήση εμβολίων με αδρανοποιημένους ιούς έναντι COVID-19 δεν αναμένεται να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στην κύηση παρά την έλλειψη σχετικών δεδομένων.
 • Δεν απαγορεύεται ο εμβολιασμός, με οποιαδήποτε τύπο εμβολίου των γυναικών που θηλάζουν. Ο θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό της μητέρας έναντι COVID-19 και ενδέχεται να προσφέρει παθητική ανοσοποίηση στο νεογνό.
 • Η ΕΜΓΕ συνιστά τον εμβολιασμό έναντι του COVID-19 με οποιαδήποτε τύπο εμβολίου, όλων των γυναικών που είναι σε προσπάθεια εγκυμοσύνης στο άμεσο μέλλον ή βρίσκονται σε διαδικασίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
 • Δεν συστήνεται τροποποίηση του προγραμματισμού εγκυμοσύνης με βάση τη χορήγηση οποιουδήποτε από τα εμβόλια έναντι COVID-19, δεν προτείνεται τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος εάν μεταξύ των δόσεων του εμβολίου η δέκτης ανακαλύψει ότι είναι έγκυος και τέλος δεν συστήνεται διακοπή κύησης λόγω εμβολιασμού.
 • Συστήνεται η ύπαρξη μεσοδιαστήματος 14 ημερών μεταξύ του εμβολιασμού έναντι COVID-19 και των άλλων εμβολίων που πρέπει να χορηγούνται κατά την κύηση με βάση την Κατευθυντήρια Οδηγία της ΕΜΓΕ Νο 32 Ανοσοποίηση Στην Κύηση εκτός αν ο άμεσος εμβολιασμός είναι απολύτως αναγκαίος (πχ εμβολιασμός έναντι τετάνου μετά από τραύμα).

 

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

  Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

  bt_bb_section_top_section_coverage_image