Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΝΕΑΜητρικός Θηλασμός: 10 μύθοι και αλήθειες για τις νέες μητέρες

10/11/2022

Η συνεργάτιδά μου στο Ιατρείο Γονιμότητας και Αναπαραγωγής, μαία Κέλλυ Περιβολάρη, αποδομεί 10 μύθους που αφορούν τον θηλασμό σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο.

 1. Τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό οι μητέρες δεν έχουν αρκετό γάλα
 2. Το μωρό πρέπει να τρώει 10 λεπτά από το ένα στήθος και 10 λεπτά από το άλλο σε κάθε γεύμα
 3. Το μωρό θηλάζει συνεχώς, άρα δεν χορταίνει
 4. Έχω μικρό στήθος και θα έχω λιγότερο γάλα
 5. Πρέπει να πλένουμε το στήθος πριν και μετά τον θηλασμό
 6. Βγάζοντας το γάλα με το θήλαστρο και δίνοντάς το με το μπιμπερό, θα ελέγχω αν έχω αρκετό γάλα
 7. Πρέπει να θηλάζεις ανά 3 ώρες
 8. Δεν παίρνει ικανοποιητικό βάρος άρα πρέπει να δώσεις ξένο γάλα ως συμπλήρωμα
 9. Μην θηλάζεις το βράδυ ώστε να ξεκουράζεσαι
 10. Δεν προσφέρεις τίποτα στο μωρό αν θηλάσεις πάνω από 6 μήνες

Τα οφέλη από τον μητρικό θηλασμό είναι πραγματικά αναρίθμητα τόσο για το μωράκι όσο και για την μητέρα. Παρόλο που όλοι πλέον λίγο – πολύ γνωρίζουμε πόσο σπουδαίος είναι ο θηλασμός, οι μύθοι οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί, συνεχίζουν να διαδίδονται από στόμα σε στόμα και να προκαλούν σύγχυση στις νέες μητέρες. Κάποιοι από αυτούς είναι:

 

Τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό οι μητέρες δεν έχουν αρκετό γάλα

Πρωτόγαλα λέγεται το γάλα που παράγει το στήθος τις πρώτες 3 μέρες μετά τον τοκετό και είναι πολύ θρεπτικό λόγω των πρωτεϊνών και των ανοσοσφαιρινών που περιέχει. Μπορεί να είναι λίγο σε ποσότητα, γύρω στα 5ml, ωστόσο δεν χρειάζεται να είναι περισσότερο. Το στομαχάκι των νεογέννητων έχει ανάλογη χωρητικότητα.

 

Το μωρό πρέπει να τρώει 10 λεπτά από το ένα στήθος και 10 λεπτά από το άλλο σε κάθε γεύμα

Η σύσταση του γάλακτος από την 3η -4η μέρα και μετά αλλάζει καθώς το μωρό τρώει. Στην αρχή του γεύματος το γάλα έχει περισσότερο νερό, όσο το μωρό συνεχίζει το γεύμα, λαμβάνει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά και προς το τέλος του γεύματος είναι το λίπος. Αυτό το πιο λιπαρό γάλα, είναι που θα δώσει στο μωρό την αίσθηση του κορεσμού και θα το κάνει να πάρει βάρος. Επομένως η μητέρα πρέπει να δίνει ένα στήθος σε κάθε γεύμα, ώστε αυτό να είναι ολοκληρωμένο.

 

Το μωρό θηλάζει συνεχώς, άρα δεν χορταίνει

Όπως και οι ενήλικες, άλλα μωρά τρώνε πιο γρήγορα και λαίμαργα και άλλα πιο αργά. Το αν το μωρό πίνει αρκετό γάλα δεν έχει σχέση με το πόση ώρα τρώει. Αυτό θα φανεί από την αύξηση του βάρους και από τις βρεγμένες πάνες του.

 

Έχω μικρό στήθος και θα έχω λιγότερο γάλα

Η παραγωγή του γάλακτος δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος του μαστού. Ο μαζικός αδένας είναι πάνω κάτω ίδιος σε όλες τις γυναίκες. Αυτό που καθορίζει το μέγεθος είναι το λίπος, το οποίο δεν παίζει ρόλο στην γαλουχία.

 

Πρέπει να πλένουμε το στήθος πριν και μετά τον θηλασμό

Δεν χρειάζεται να πλένονται οι θηλές, καθώς απομακρύνεται η φυσική λιπαρότητά τους και γίνονται πιο ευαίσθητες σε τραυματισμούς. Πλύσιμο μία φορά την ημέρα με νερό και σαπούνι αρκεί.

 

Βγάζοντας το γάλα με το θήλαστρο και δίνοντάς το με το μπιμπερό, θα ελέγχω αν έχω αρκετό γάλα

Το πόσο γάλα θα βγάλει το θήλαστρο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ακόμη και από την ψυχολογία της γυναίκας εκείνη την στιγμή και δεν είναι καθόλου αντικειμενικό του πόσο γάλα υπάρχει μέσα στο στήθος. Το θήλαστρο δεν έχει αρκετή δύναμη ώστε να αδειάσει όλο το στήθος. Επομένως το μη αποτελεσματικό άδειασμα των μαστών οδηγεί σε μείωση της ζήτησης και άρα και της παραγωγής.

 

Πρέπει να θηλάζεις ανά 3 ώρες

Ειδικά τον πρώτο καιρό δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόγραμμα στον θηλασμό και το κάθε παιδί είναι μοναδικό. Θηλάζουμε απεριόριστα, όποτε και όσο θέλει το παιδί. Αυτό θα οδηγήσει σε μια απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή και την ζήτηση.

 

Δεν παίρνει ικανοποιητικό βάρος άρα πρέπει να δώσεις ξένο γάλα ως συμπλήρωμα

Αν το μωρό δεν παίρνει ικανοποιητικό βάρος, τότε δεν κάνει αποτελεσματικούς θηλασμούς. Δίνοντας του ξένο, η ζήτηση στο μητρικό γάλα θα μειωθεί και άρα και η παραγωγή. Αυτό που χρειάζεται να γίνει ώστε να μην διακοπεί η γαλουχία είναι να αυξήσουμε την ζήτηση, θηλάζοντας πιο συχνά και για περισσότερη ώρα, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή και να είμαστε σίγουροι ότι το μωρό τρώει αποτελεσματικά. Έτσι, θηλάζοντας περισσότερο, το βάρος του μωρού θα αυξηθεί.

 

Μην θηλάζεις το βράδυ ώστε να ξεκουράζεσαι

Τα μωρά είναι πλάσματα της νύχτας. Τους αρέσει να κοιμούνται περισσότερο την ημέρα και την νύχτα τρώνε, θέλουν παρέα κι αγκαλιά. Ένας απ’ τους λόγους είναι ότι τα επίπεδα της προλακτίνης είναι σημαντικά υψηλότερα την νύχτα, οπότε τα μωρά ζητούν να θηλάσουν πιο συχνά τότε γιατί βρίσκουν περισσότερο γάλα. Επίσης, οι νυχτερινοί θηλασμοί βοηθούν στην εδραίωση της γαλουχίας.

 

Δεν προσφέρεις τίποτα στο μωρό αν θηλάσεις πάνω από 6 μήνες

Κάθε μέρα θηλασμού είναι κέρδος για το μωρό. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί διαβεβαιώνουν ότι ο θηλασμός έχει μεγάλη αξία και μετά τους 6 μήνες, ενώ η σύσταση είναι να συνεχίζεται για τουλάχιστον 2 χρόνια ή για όσο θέλουν μαμά και μωρό.

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

  Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

  bt_bb_section_top_section_coverage_image