Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

25/11/2014

Ως υπογονιμότητα ορίζουμε την αδυναμία σύλληψης έπειτα από πάροδο 12 μηνών.

Η πιθανότητα κάθε ζευγαριού να συλλάβει φυσιολογικά δεν ξεπερνά το 18-20% ανά μήνα, και αυτό το ποσοστό ονομάζεται μηνιαίο ποσοστό γονιμότητας. Αντίθετα, σε άλλα ζωικά είδη, όπως, για παράδειγμα, στα κουνέλια, το μηνιαίο ποσοστό γονιμότητας πλησιάζει το 95%.

Εάν ανάγουμε στατιστικά το μηνιαίο ποσοστό σε διάστημα ενός έτους, δηλαδή 12 μηνών, θα δούμε ότι φτάνουμε σε ένα αποτέλεσμα με πιθανότητα σύλληψης περίπου 90-95% ανά έτος.  Κατόπιν τούτου, και εφόσον ένα ζευγάρι  δεν έχει πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, θεωρούμε ότι η πάροδος ενός έτους είναι το κατάλληλο χρονικό διάστημα για να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού.

ΑΙΤΙΑ

Το πρόβλημα της υπογονιμότητας τελευταία φαίνεται να αυξάνεται, κυρίως λόγω κοινωνικών και  περιβαλλοντικών παραγόντων, διατροφικών συνθηκών και αλλαγής στον τρόπο ζωής. Εντούτοις, είναι ένα διαχρονικό και σχετικά σταθερό πρόβλημα. Από τον 19ο αιώνα φαίνεται ότι 1 στα 6-7 ζευγάρια εμφανίζει δυσκολία ή και πλήρη αδυναμία σύλληψης και τεκνοποίησης. Τα αίτια χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

 

Α. Προβλήματα ανδρικής υπογονιμότητας
Αφορούν στο 30-40% των περιπτώσεων και προέρχονται από προβλήματα στον αριθμό, στην κινητικότητα και στη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, σε ανατομικά αίτια και σε προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας και εκσπερμάτισης.

Β. Προβλήματα γυναικείας υπογονιμότητας
Αφορούν στο 30-40% των περιπτώσεων και προέρχονται από προβλήματα ωοθυλακιορρηξίας, ποιότητας των ωαρίων, διαταραχές της τραχηλικής βλέννας και παθήσεις του τραχήλου της μήτρας, παθήσεις της μήτρας όπως ινομυώματα, πολύποδες και συγγενείς διαταραχές της μήτρας, προβλήματα με τις σάλπιγγες όπως φλεγμονές, συμφύσεις και αποφράξεις, ενδομητρίωση και προχωρημένη ηλικία.

Γ. Ανεξήγητη υπογονιμότητα

Αφορά περίπου το 25-30% των υπογόνιμων ζευγαριών. Αν και ο όρος «ανεξήγητη» μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και εύλογες απορίες σε ένα ζευγάρι, ουσιαστικά αναφέρεται σε παράγοντες υπογονιμότητας τους οποίους δεν γνωρίζει ακόμα η επιστήμη, και πιθανότατα θα διαλευκανθούν στο μέλλον.

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image