Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΝΕΑΕξωσωματική και κορονοϊός: Τι συστήνουμε

31/03/2020

Αποφυγή έναρξης θεραπείας στην παρούσα φάση.

Η αναστάτωση που προκαλεί η πανδημία στις ζωές όλων μας διατρέχει σχεδόν κάθε προγραμματισμένη μας δραστηριότητα. Όσον αφορά την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, τόσο η Ευρωπαΐκή Εταιρεία για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και Εμβρυολογία (ESHRE), όσο και η Αμερικανική Εταιρεία για την Αναπαραγωγική Ιατρική (ASRM), καθώς και η Βρετανική Εταιρεία Γονιμότητας (BFS) συστήνουν να αποφεύγεται η έναρξη θεραπείας γονιμότητας στην παρούσα φάση, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε εν τω μέσω μιας επείγουσας κατάστασης για τη δημόσια υγεία.

Με βάση και τις συστάσεις από τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, πιστεύουμε ότι είναι σωστό να μην ξεκινούμε νέους κύκλους θεραπείας σε αυτό το διάστημα. Αυτό μπορεί να αναθεωρηθεί, καθώς η επιδημία προχώρα και προκύπτουν νέα δεδομένα.

Η απόφαση αφορά κάθε θεραπεία – την εξωσωματική γονιμοποίηση, την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, αλλά και την εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων. Για τις γυναίκες που βρίσκονται ήδη σε ένα κύκλο θεραπείας έχοντας υποβληθεί σε πρόκληση ωοθηλακιορυξίας, προτείνουμε την κατάψυξη όλων των εμβρύων ή των ωαρίων, αντί της εμβρυομεταφοράς αυτή τη στιγμή. Η μεταφορά των κατεψυγμένων εμβρύων μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν η κατάσταση εξομαλυνθεί. 

Ελπίζουμε οτι σύντομα θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε νέους κύκλους θεραπείας, ευθυγραμμιζόμενοι πάντοτε με τις οδηγίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε προσβληθεί από κορονοϊό ή έχετε θετικό αποτέλεσμα σε σχετικό τεστ, εκτιμούμε ότι χρειάζεται να περάσουν 28 μέρες για την έναρξη την επανέναρξη ή την έναρξη της θεραπείας.

Καθώς δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη χώρα μας (όπως και σε οποιαδήποτε χώρα) αναφορικά με την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα περίθαλψης, θεωρούμε ότι πρόκειται για μια προνοητική και υπεύθυνη στάση.

Όπως προαναφέρθηκε, η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και τα δεδομένα και οι προβλέψεις μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Αναλόγως θα προσαρμοστούν και οι τακτικές μας όσον αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ακόμη, είναι κατανοητό ότι ζευγάρια που έχουν ήδη βιώσει έντονα συναισθήματα ξεκινώντας μια προσπάθεια για την επίτευξη εγκυμοσύνης, πιέζονται περισσότερο συναισθηματικά. Ωστόσο, αξίζει να τονίσουμε ότι η αναβολή της προσπάθειας για μια περίοδο λίγων μηνών δεν διαφοροποιεί καθόλου την κατάσταση ως προς τις πιθανότητες να επιτευχθεί σύλληψη. Φροντίστε την υγεία σας ώστε να είναι καλή και η αναπαραγωγική σας υγεία (περισσότερες συμβουλές εδώ) και επικοινωνείτε με το γιατρό σας για να ενημερώνεστε για ό,τι νεότερο ισχύει όσον αφορά την έναρξη της θεραπείας σας.

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image