Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΝΕΑΕΙΔΗ ΔΙΔΥΜΩΝ

19/02/2016

Επεξηγηματική εικονογράφηση δείχνει το διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τα δίδυμα στη μήτρα.

Στην αριστερή στήλη απεικονίζονται διζυγωτικά δίδυμα – είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος δίδυμης κύησης (περίπου τα 2/3 του συνόλου), κατά τον οποίο δύο σπερματοζωάρια γονιμοποιούν δύο ωάρια. Έχουμε δηλαδή δύο ζυγώτες (συνδυασμούς σπερματοζωαρίου-ωαρίου). Το κάθε έμβρυο έχει ξεχωριστό χόριο (ο υμένας γύρω από τον αμνιακό σάκο), αμνιακό σάκο και πλακούντα. Τα δύο έμβρυα διαφέρουν μεταξύ τους όσο οποιαδήποτε αδέρφια.

Στα μονοζυγωτικά δίδυμα, που αποτελούν το 1/3 των δίδυμων κυήσεων, έχουμε ένα ζυγώτη και αρχικά ένα έμβρυο που, λίγες μέρες μετά το σχηματισμό του, διαιρείται σε δύο.

Ανάλογα με το πόσο σύντομα θα γίνει η διαίρεση, προκύπτουν τρεις διαφορετικοί τύποι μονοζυγωτικών διδύμων:

Διχοριακά-Διαμνιονικά: Εφόσον η διαίρεση γίνει στις πρώτες τρεις μέρες από τη γονιμοποίηση, κάθε έμβρυο έχει ξεχωριστό χόριο, άμνιο και πλακούντα, όπως στην περίπτωση των διζυγωτικών διδύμων.

Μονοχοριακά-Διαμνιονικά: Αν η διαίρεση γίνει αργότερα, έως την 8 μέρα της κύησης, τα δύο έμβρυα βρίσκονται σε διαφορετικούς αμνιακούς σάκους, αλλά μοιράζονται το ίδιο χόριο και τον ίδιο πλακούντα.

Μονοχοριακά-Μονοαμνιονικά: Αν η διαίρεση γίνει μετά την 8η μέρα της κύησης, τα δύο έμβρυα βρίσκονται στο ίδιο χόριο, στον ίδιο αμνιακό σάκο και τρέφονται από τον ίδιο πλακούντα. Σε αυτή την περίπτωση αυξάνονται πολύ οι πιθανότητες επιπλοκών, ενώ αν η διαίρεση γίνει μετά τη 13η-14η μέρα είναι πολύ πιθανό τα δίδυμα να είναι σιαμαία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στα διζυγωτικά δίδυμα αλλά όχι στα μονοζυγωτικά.

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image