Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΌταν “σπάσουν τα νερά”: Τι χρειάζεται να ξέρετε

18/02/2020

H εγκυμοσύνη σας είναι προχωρημένη και πλησιάζει η μέρα του τοκετού. Σε αυτό το στάδιο, αρκετές γυναίκες ανησυχούν για το τι θα γίνει όταν “σπάσουν τα νερά”. Ίσως αποφεύγουν να βρεθούν σε δημόσιο χώρο και περιορίζουν τις εξόδους τους. 

Τι περιγράφουμε όμως όταν αναφερόμαστε “στα νερά”; Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν σάκο από μεμβράνες και αμνιακό υγρό, που λειτουργεί ως μαξιλάρι για το μωρό, το προστατεύει από μολύνσεις και δημιουργεί χώρο για την ανάπτυξή του, ενώ διατηρεί το σώμα του σε σταθερή θερμοκρασία. Αυτός ο σάκος μπορεί να διαρραγεί ή να σπάσει σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο πριν ή κατά τη διάρκεια των πόνων του τοκετού ή ακόμη και αργότερα, καθώς εξέρχεται το μωρό. 

Το “σπάσιμο των νερών” συχνά δεν είναι τίποτα άλλο από τη διαρροή κάποιων σταγόνων, ενώ λίγοι είναι οι τοκετοί που αρχίζουν με αυτό τον τρόπο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα που δίνει το σπάσιμο του αμνιακού σάκου. Όταν αυτό συμβεί, πριν ή κατά τη διάρκεια του τοκετού, τα νερά εξέρχονται μέσω του κόλπου. Είναι η στιγμή που αρχίζετε να αισθάνεστε συσπάσεις, ενώ ο τράχηλος λεπταίνει και πλαταίνει ώστε να διέλθει το σώμα του μωρού. Εφόσον τα νερά σπάσουν πριν αρχίσουν οι συσπάσεις, έχουμε Πρόωρη Ρήξη Υμένων (PROM-Premature Rupture of Membranes).

Κάθε περίπτωση, όπως αναφέραμε, είναι διαφορετική. Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται απλώς λίγες σταγόνες στο εσώρουχό τους, ενώ άλλες μια ξαφνική ροή από υγρά που ίσως συνοδεύεται από έναν μικρό ήχο. Εάν συμβεί μόνο ελάχιστη διαρροή υγρών, ίσως δεν είναι τόσο εύκολο να αντιληφθείτε ότι τα νερά έχουν σπάσει. Εφόσον το υγρό είναι διαφανές και δεν έχει την οσμή των ούρων, πρόκειται πιθανώς για αμνιακό υγρό. Αν θεωρείτε ότι έχουν σπάσει τα νερά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία σερβιέτα και να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας. Εκείνος θα σας κατευθύνει στο ιατρείο ή στο μαιευτήριο και, εφόσον δεν είναι προφανές ότι πρόκειται για ρήξη του αμνιακό σάκου, θα σας κάνει ένα απλό τεστ παίρνοντας δείγμα υγρού. 

Εάν το σπάσιμο των νερών συμβεί κοντά στην ημερομηνία που αναμένεται τοκετός, ο γιατρός σας ίσως σας ζητήσει να περιμένετε κάποιες ώρες για να δει εάν θα αρχίσουν οι ωδίνες του τοκετού. Οι περισσότερες γυναίκες περνούν σε αυτό το στάδιο μέσα σε 12 ώρες.

Μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά που έρχονται στον κόσμο από πρόκληση τοκετού λίγο αφότου σπάσουν τα νερά είναι λιγότερο ευάλωτα σε μολύνσεις και βγαίνουν από το μαιευτήριο συντομοτέρα από ό,τι τα νεογνά που οι μητέρες τους δεν απευθύνονται αμέσως στο μαιευτήρα τους.

Σε ένα μικρό ποσοστό των γυναικών, περίπου 3%, τα νερά σπάνε πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί σε ελλιποβαρείς εγκύους, σε γυναίκες που καπνίζουν, που είχαν ένα ίδιο συμβάν σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, σε εγκύους που έπασχαν από ουρολοίμωξη που δεν είχε θεραπευτεί και σε γυναίκες που είχαν εμφανίσει κολπική αιμορραγία σε κάποιο σημείο της κύησης ή είχαν προβλήματα με τον τράχηλό τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εφόσον υπάρξει πρόωρη ρήξη μεμβρανών, ο γιατρός σας θα αποφασίσει σχετικά με την εξέλιξη της κύησης. Εάν βρίσκεστε μετά την 34η εβδομάδα της κύησης, ο γιατρός είναι πιθανό να προκαλέσει τοκετό, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες μόλυνσης του εμβρύου. Εάν το σπάσιμο των νερών συμβεί νωρίτερα, η απόφαση που θα ληφθεί σχετίζεται με το στάδιο της κύησης. Από την 23η έως την 34η εβδομάδα, συνήθως η κύηση παρατείνεται, ώστε το μωρό να έχει περισσότερο χρόνο να αναπτυχθεί. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά για την πρόληψη λοιμώξεων και να μείνετε στο μαιευτήριο μέχρι τον τοκετό.

Εάν οι ωδίνες του τοκετού αργούν να δυναμώσουν, ο γιατρός σας ίσως προκαλέσει τεχνητή ρήξη υμένων. 

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image