Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΝΕΑΣεξ στην εγκυμοσύνη

18/09/2015

Πολλές γυναίκες, συχνά και οι σύντροφοί τους, έχουν αμφιβολίες για το αν «επιτρέπεται» το σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ανησυχούν μήπως τραυματιστεί το μωρό ή εκφράζουν φόβους ότι το μωρό μπορεί να αντιλαμβάνεται αυτού του είδους τη δραστηριότητα. Καθώς η γυναίκα περνά σε μια διαφορετική φάση -πρωτόγνωρη αν πρόκειται για την πρώτη της εγκυμοσύνη- σωματικά και ψυχολογικά, είναι εύλογο να αναρωτιέται αν μπορεί παράλληλα να συνεχίσει τη σεξουαλική της ζωή.

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Για τις περισσότερες εγκύους, το σεξ είναι ασφαλές καθ’όλη τη διάρκεια της κύησης. Εξαιρούνται γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με προδρομικό πλακούντα, οι οποίες πρέπει να αποφεύγουν τόσο τη συνουσία όσο και την οργασμική διέγερση. Ακόμη, όσες έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για την αναστολή πρόωρου τοκετού, καθώς το ανδρικό σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες, ορμόνες που μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις της μήτρας. Ακριβώς λόγω αυτής της ιδιότητας που έχουν οι προσταγλανδίνες, οι έγκυες που έχουν περάσει την ημερομηνία τοκετού ενθαρρύνονται να είναι σεξουαλικά ενεργές, εφόσον δεν αντιμετωπίζουν κάποιο άλλο πρόβλημα.

Η συνεύρεση δεν προϋποθέτει κάποιες ειδικές προφυλάξεις – οποιαδήποτε θέση σας κάνει να αισθάνεστε άνετα είναι κατάλληλη.

Πολλές γυναίκες αναφέρουν αυξημένη λίμπιντο στην περίοδο της κύησης, καθώς είναι απαλλαγμένες από το άγχος μιας πιθανής σύλληψης. Στη σεξουαλική διάθεση, βεβαίως, επιδρούν κι άλλοι παράγοντες: η ορμόνη προλακτίνη, για παράδειγμα, που παράγεται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να μειώσει τη λίμπιντό σας, ενώ οι αλλαγές στο σώμα σας και το επιπλέον βάρος, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο, ίσως αναστείλουν την επιθυμία σας για σεξ αυτό το διάστημα. Δεν υπάρχει τίποτα το μη φυσιολογικό σε αυτό. Αρκεί να γνωρίζετε ότι, εφόσον θέλετε, μπορείτε.

 

Πηγή

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image