Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΔιαβήτης κύησης: Τι να προσέχετε

11/11/2014

Τι είναι ο διαβήτης

Ο διαβήτης είναι μια πάθηση κατά την οποία το πάγκρεας δεν παράγει την ποσότητα ινσουλίνης που απαιτείται για να ελεγχθεί η συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα.  Η γλυκόζη είναι ένα σάκχαρο που αποτελεί βασικό «καύσιμο» του οργανισμού. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδά της στο αίμα συνδέονται με προβλήματα υγείας.

Διαβήτης κύησης

Πρόκειται για το διαβήτη που εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κύησης (αν και σε ορισμένες περιπτώσεις προϋπήρχαν υψηλά επίπεδα γλυκόζης). Συνήθως παρουσιάζεται μετά το μέσο ή προς το τέλος της εγκυμοσύνης.

Γιατί συνδέεται με την εγκυμοσύνη;

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο μεταβολισμός της γλυκόζης καθίσταται πιο δύσκολος, ώστε να αυξηθούν τα επίπεδά της στο αίμα και να καλυφθούν επαρκώς οι διατροφικές ανάγκες του εμβρύου. Ωστόσο, ένα ποσοστό γυναικών (λιγότερες από 2 στις 10 εγκύους) εκδηλώνει αυτό που αποκαλείται διαβήτης κύησης, καθώς ο οργανισμός τους δεν παράγει την επιπλέον ινσουλίνη που απαιτείται για τον έλεγχο των αυξημένων επιπέδων της γλυκόζης.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Οι πιθανότητες να παρουσιάσετε διαβήτη κύησης αυξάνουν:

  • αν είστε πάνω από 25 ετών
  • αν είστε παχύσαρκη
  • αν έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
  • αν, σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, είχατε γεννήσει μωρό με μεγάλο βάρος (πάνω από 4,5 κιλά)

Γίνεται διαγνωστικός έλεγχος;

Όλες οι έγκυες ελέγχονται για διαβήτη κύησης, αρχικά με εξέταση μέτρησης σακχάρου στο αίμα και, μεταξύ της 26ης και της 28ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, με την «καμπύλη σακχάρου». Πρόκειται για εξέταση η οποία ανιχνεύει το επίπεδο γλυκόζης σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, πριν και μετά τη χορήγηση διαλύματος γλυκόζης. Αν υπάρχει προδιάθεση εκδήλωσης διαβήτη, η εξέταση αυτή μπορεί να γίνει και νωρίτερα.

Από τι κινδυνεύω, εγώ και το μωρό μου;

Εφόσον η πάθηση μείνει αδιάγνωστη, υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστούν προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Το έμβρυο διατρέχει τον κίνδυνο να πάρει μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό, κάτι που συνδέεται άμεσα με επιπλοκές κύησης, ενώ κατά την ενήλικη ζωή του είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσει παχυσαρκία. Πάντως, η έγκαιρη διάγνωση και η ιατρική παρακολούθηση ελαχιστοποιούν το ρίσκο.

Πώς αντιμετωπίζεται ο διαβήτης κύησης;

Ο γιατρός σας θα σας κατευθύνει σχετικά. Θα χρειαστεί να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας, με κατάλληλη δίαιτα, ενδεχομένως άσκηση και, ίσως, λήψη ινσουλίνης.

Τι θα συμβεί μετά την κύηση;

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ο διαβήτης υποχωρεί μετά την κύηση, υπάρχει σχετικά αυξημένος κίνδυνος επανεμφάνισής του στο μέλλον και, επομένως, θα χρειαστεί να κάνετε περιοδικές εξετάσεις.

 

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image