Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣΠΡΟΚΛΗΣΗ ΩΟΡΡΗΞΙΑΣ

01/05/2015

Η πρόκληση ωορρηξίας είναι μια σχετικά απλή τεχνική που σκοπό έχει την ανάπτυξη και την ωορρηξία ενός ή το πολύ δύο ωαρίων. Έχει απόλυτη ένδειξη σε γυναίκες που δεν κάνουν ωορρηξία από μόνες τους, με πιο συχνό παράδειγμα το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Υπάρχουν περιπτώσεις που η πρόκληση ωορρηξίας προτείνεται και σε γυναίκες με αυτόματη ωορρηξία, για την παραγωγή περισσοτέρων του ενός ωαρίων και τη βελτίωση του ορμονικού τους προφίλ, αυξάνοντας θεωρητικά την πιθανότητα σύλληψης.

Για την πρόκληση ωορρηξίας χρησιμοποιούνται:

  • Ενέσιμα σκευάσματα FSH, ανασυνδυασμένα ή μη, από τη 2η-3η ημέρα του κύκλου και μέχρι περίπου 2 ημέρες πριν την ωορρηξία

  • Από το στόμα χορηγούμενη κιτρική κλομιφαίνη (Serpafar), από τη 2η έως την 6η ημέρα του κύκλου

Η παρακολούθηση γίνεται συνήθως μόνο με διακολπικό υπερηχογράφημα. Εφόσον η πρόκληση έχει επιτυχές αποτέλεσμα και έχουν αναπτυχθεί ομαλώς 1-2 ωοθυλάκια, ακολουθεί είτε σπερματέγχυση είτε προτείνεται στο ζευγάρι σε ποιο χρονικό διάστημα είναι επιθυμητό να έχει σεξουαλική επαφή.

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Ουσιαστικά, ακύρωση της προσπάθειας έχουμε όταν αναπτυχθούν περισσότερα των 2 ωοθυλάκια, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πολύδυμης κύησης. Στην περίπτωση που υπάρχουν 2 ωοθυλάκια και επιτευχθεί εγκυμοσύνη, η πιθανότητα δίδυμης κύησης φθάνει το 5%.

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image