Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

02/02/2015

ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΜΒΡΥΩΝ

Είναι μία μέθοδος με την οποία καταψύχουμε τα πλεονάζοντα, καλής ποιότητας όμως έμβρυα, δηλαδή τα έμβρυα που δεν μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται για το ζευγάρι μία δεύτερη ευκαιρία, δεύτερη εμβρυομεταφορά, σε περίπτωση που αποτύχει η πρώτη ή ακόμα δίνεται η δυνατότητα απόκτησης δεύτερου παιδιού χωρίς να χρειαστεί να γίνει εκ νέου διέγερση των ωοθηκών ή ωοληψία. Επίσης, η κρυοσυντήρηση αποτελεί εναλλακτική μέθοδο, όταν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS). Σε αυτήν την περίπτωση, καταψύχονται όλα τα έμβρυα και όταν η γυναίκα ξεπεράσει τον κίνδυνο αποψύχονται και πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά.

Η εμβρυομεταφορά κρυοσυντηρημένων εμβρύων στη μήτρα γίνεται προγραμματισμένα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη προετοιμασία του ενδομητρίου. Μπορεί να γίνει είτε σε ένα φυσικό κύκλο της γυναίκας, παρακολουθώντας την ωοθυλακιορρηξία είτε να δημιουργήσουμε την κατάλληλη χρονική περίοδο (παράθυρο εμφύτευσης) με τη χορήγηση κάποιων ορμονών.

ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

Η μέθοδος αυτή προτείνεται στις εξής περιπτώσεις:

Υποχρεωτικής απουσίας του συζύγου την ημέρα της ωοληψίας.

Προγραμματισμένης χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας ή ακόμα και αφαίρεσης όρχεως σε περιπτώσεις νεοπλασματικών νόσων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος απώλειας της αναπαραγωγικής ικανότητας του άνδρα.

Σε προοδευτική πτώση των παραμέτρων του σπέρματος.

Έπειτα από βιοψία όρχεως, εφόσον υπάρχει περίσσεια σπερματοζωαρίων, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να υποβληθεί ο ασθενής σε νέα χειρουργική επέμβαση.

Όταν υπάρχει δυσκολία λήψης του δείγματος για ψυχολογικούς λόγους ή όταν η λήψη γίνεται με ηλεκτροδιέγερση.

 

ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΩΑΡΙΩΝ

Η μέθοδος αυτή μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική μέθοδο σε γυναίκες οι οποίες πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες. Οι θεραπείες αυτές συνδέονται σε σημαντικό βαθμό με μετέπειτα ωοθηκική ανεπάρκεια.

Επιπλέον, γυναίκες οι οποίες δεν σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν τα προσεχή χρόνια μπορούν να κρυοσυντηρήσουν τα ωάρια τους για να τα «προστατεύσουν» από το χρόνο. Στις γυναίκες αυτές γίνεται διέγερση των ωοθηκών, ωοληψία και στη συνέχεια τα ώριμα ωάρια καταψύχονται.

Η μέθοδος αυτή δεν είχε μέχρι τώρα πολύ καλά αποτελέσματα γιατί τα κύτταρα αυτά είναι πολύ ευαίσθητα στις θερμοκρασιακές μεταβολές. Ωστόσο, οι επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτόν είναι ραγδαίες και τα ποσοστά επιβίωσης και γονιμοποίησης των ωαρίων μετά την απόψυξη συνεχώς βελτιώνονται.

 

ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΩΟΘΗΚΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ

Η κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος σε γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες για κακοήθη νοσήματα. Κατά τη μέθοδο αυτή, τμήμα των ωοθηκών αφαιρείται και ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία κρυοσυντηρείται και φυλάσσεται για μελλοντική χρήση.

 
Οι επιλογές που παρέχονται για μελλοντική χρήση είναι οι εξής:

α) απομόνωση των ανώριμων ωαρίων από τα ωοθυλάκια του ιστού, ωρίμανσή τους στο εργαστήριο και στη συνέχεια γονιμοποίησή τους με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης, έτσι ώστε να προκύψουν έμβρυα,
β) αυτόλογη μεταμόσχευση του ιστού στη γυναίκα είτε στο ίδιο σημείο (ορθοτοπική μεταμόσχευση), με σκοπό τη σωστή αγγείωσή του και την επαναλειτουργία του, είτε σε άλλο σημείο του σώματος (ετεροτοπική μεταμόσχευση), που ακολουθείται από διέγερση, λήψη των ωαρίων με παρακέντηση και εξωσωματική γονιμοποίηση,
γ) ετερόλογη μεταμόσχευση σε άλλη γυναίκα (η μέθοδος αυτή τείνει να εγκαταλειφθεί γιατί έχει πολλά μειονεκτήματα).
Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής δεν είναι πάντα τα επιθυμητά και οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές. Η πρόοδος, όμως, που πραγματοποιείται πάνω σε αυτήν την τεχνική κρυοσυντήρησης και μεταμόσχευσης, ιδιαίτερα όσον αφορά την αυτόλογη ορθοτοπική μεταμόσχευση, είναι εντυπωσιακή, δίνοντας ελπίδες σε πάρα πολλές γυναίκες.

 

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image