Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΝΕΑΗ εμμηναρχή σε μικρή ηλικία συνδέεται με πρώιμη εμμηνόπαυση

02/02/2017

Πρώιμη εμμηνόπαυση και προβλήματα γονιμότητας κατά την αναπαραγωγική ηλικία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο σε μικρή ηλικία, σύμφωνα με τελευταία έρευνα. Για όσες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία ίσως έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία να προστατεύουν τη γονιμότητά τους μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής και ίσως να αρχίσουν την προσπάθεια τεκνοποίησης σε πιο νεαρή ηλικία. Θα μπορούσαν, ακόμη, από κοινού με το γιατρό τους να εξετάσουν τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης ωαρίων για μελλοντική χρήση.

Αναλυτικά, τα ευρήματα της έρευνας:

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εισέλθουν στην εμμηνόπαυση νωρίς, αν η έμμηνος ρύση τους εμφανίστηκε πριν κλείσουν τα 12 τους χρόνια. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μεγαλύτερης μελέτης σχετικά με το ζήτημα, δείγμα της οποίας ήταν 50.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, στη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τις σκανδιναβικές χώρες.

Κατά μέσον όρο, η πρώτη περιόδος εμφανίστηκε περίπου στα 13 έτη και η τελευταία όταν οι γυναίκες βρίσκονταν στα 50. Ωστόσο, 14% του δείγματος είχε την πρώτη του περίοδο πριν τα 12 και 10% εμφάνισε την τελευταία του περίοδο πριν κλείσει την ηλικία των 45 ετών.

Με στόχο να διαπιστωθεί αν υπήρχε σχέση ανάμεσα στην πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως και την πρώιμη εμμηνόπαυση, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Queensland της Αυστραλίας έκαναν μια στατιστική ανάλυση και βρήκαν ότι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο πριν κλείσουν τα 12 ήταν 31%πιο πιθανό να έχουν αργότερα μια πρώιμη εμμηνόπαυση – μεταξύ 40 και 44 ετών.

Ανάμεσα στις γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο όταν ήσαν 13, μόνο το 1,8% είχε πρόωρη εμμηνόπαυση (πριν από τα 40), ενώ το 7,2% εισήλθε στη φάση της εμμηνόπαυσης νωρίς. Όμως, από τις γυναίκες που εμφάνισαν την πρώτη τους περίοδο στην ηλικία των 11 ετών ή νωρίτερα, το 3,1% είχε πρόωρη εμμηνόπαυση και το 8,8% μπήκε στη φάση της εμμηνόπαυσης νωρίς.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας, Gita Mishra, συμβάντα κατά την παιδική ζωή ενδεχομένως να ενισχύουν αυτή τη σχέση: «γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι το άγχος κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας συντελεί στην εμφάνιση της περιόδου νωρίτερα, θα μπορούσε όμως να επηρεάζει και την ηλικία της εμμηνόπαυσης».

Οι άτεκνες γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο πριν από την ηλικία των 12 ήταν 5 φορές πιο πιθανό να μπουν πρόωρα στην εμμηνόπαυση σε σχέση με γυναίκες που είχαν 1 ή 2 παιδιά και εμφάνισαν την πρώτη τους περίοδο στα 12 τους έτη ή αργότερα.

Συχνά, αυτές οι γυναίκες δυσκολεύονταν να μείνουν έγκυες, λέει η Mishra, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην πρώιμη εμμηναρχή, την υπογονιμότητα και την πρόωρη εμμηνόπαυση. Αν μια γυναίκα εισέλθει στην εμμηνόπαυση στη δεκαετία των 30, αυτό σημαίνει ότι η γονιμότητά της ίσως έχει αρχίσει να φθίνει από την προηγούμενη δεκαετία της ζωής της.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής William Ledger, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μια σχέση ανάμεσα στην πρώιμη εμμηναρχή και την πρόωρη εμμηνόπαυση, αλλά η σχέση αυτή δεν φαίνεται να είναι τόσο ισχυρή ώστε να μας ανησυχεί υπερβολικά. Και προσθέτει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να έρθει η εμμηνόπαυση πιο νωρίς αν εμφάνισαν την πρώτη περίοδο σε μικρή ηλικία. Αυτό θα τους δώσει τη δυνατότητα να κάνουν αλλαγές στα σχέδιά τους και ίσως να προσπαθήσουν νωρίτερα για ένα παιδί. Μπορεί επίσης να απέχουν από το κάπνισμα, το οποίο είναι γνωστό ότι εντείνει το ενδεχόμενο μιας πρόωρης εμμηνόπαυσης.

 

 

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image