Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

05/11/2014

Η υστεροσκόπηση είναι η επισκόπηση της κοιλότητας της μήτρας με τη χρήση ενός εργαλείου με κάμερα εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας που ονομάζεται υστεροσκόπιο.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιτρέψει όχι μόνον τον έλεγχο της ενδομητρικής κοιλότητας αλλά και τη χειρουργική διόρθωση ανωμαλιών που στο παρελθόν είτε δεν μπορούσαν να αντιμετωπισθούν είτε απαιτούσαν μεγάλα χειρουργεία με σημαντικές επιπλοκές.

Η υστεροσκόπηση μπορεί να χωριστεί σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τη διαγνωστική και την επεμβατική ή χειρουργική υστεροσκόπηση.

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση γίνεται με τη χρήση ενός πολύ λεπτού υστεροσκοπίου 3 χιλιοστών, δεν χρειάζεται διαστολή του τραχηλικού στομίου, είναι σχετικά ανώδυνη και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων καλά ανεκτή από τη γυναίκα χωρίς τη χρήση αναισθησίας. Από τη στιγμή που δεν χρειάζεται νάρκωση, μπορεί να γίνει και σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου. Η διαγνωστική υστεροσκόπηση γίνεται είτε για την επιβεβαίωση της ύπαρξης παθολογίας που έχει βρεθεί με υπερηχογράφημα, όπως πολύποδες, ινομυώματα, ύπαρξη συγγενών ανωμαλιών, είτε για τον έλεγχο της μήτρας σε περιπτώσεις που το υπερηχογράφημα είναι μεν φυσιολογικό αλλά υπάρχουν προβλήματα μητρορραγίας, υπογονιμότητας, επαναλαμβανόμενων αποβολών κλπ.

Η χειρουργική ή επεμβατική υστεροσκόπηση γίνεται με τη χρήση υστεροσκοπίου μεγαλύτερης διαμέτρου και απαιτεί τη χορήγηση γενικής αναισθησίας στην ασθενή. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία της γυναίκας, η οποία μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα μετά το χειρουργείο. Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται με εξαιρετική ακρίβεια και με τον μικρότερο δυνατό τραυματισμό του ενδομητρίου η αφαίρεση πολύποδα ή υποβλεννογόνιου ινομυώματος, η λύση συμφύσεων του ενδομητρίου, η διατομή διαφράγματος και η ανατομική αποκατάσταση δίκερου μήτρας. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξάχνωση του ενδομητρίου σε περιπτώσεις μητρορραγίας.Η επεμβατική υστεροσκόπηση, λόγω της άμεσης εποπτείας της ενδομητρικής κοιλότητας με οπτική κάμερα καθώς και της χρήσης χειρουργικών εργαλείων υψηλής ακρίβειας έχει ουσιαστικά αντικαταστήσει την απόξεση με τυφλή μέθοδο που γινόταν στο παρελθόν. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και είναι είτε επιπλοκές από την αναισθησία είτε χειρουργικές επιπλοκές, όπως διάτρηση της μήτρας, αιμορραγία ή φλεγμονή. Οι επιπλοκές αντιμετωπίζονται άμεσα και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν απαιτείται η παραμονή στο νοσοκομείο.

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image