Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣΦΥΣΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

29/04/2015

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ

Η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Manchester το 1978 έγινε με τη μέθοδο του φυσικού κύκλου. Παρά το ότι τα χρόνια που ακολούθησαν η χρήση φαρμάκων για την διέγερση των ωοθηκών άλλαξε κατά πολύ τα δεδομένα, τα τελευταία χρόνια η μέθοδος  του φυσικού κύκλου χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως εναλλακτική λύση, αντί για τη χρήση φαρμάκων

 Φυσικός κύκλος είναι η μέθοδος στην οποία δεν χορηγούμε φάρμακα με σκοπό τη διέγερση των ωοθηκών και τη λήψη πολλών ωαρίων, όπως γίνεται στην κλασική εξωσωματική. Αντιθέτως, παρακολουθούμε το ωοθυλάκιο το οποίο η γυναίκα παράγει μόνη της φυσιολογικά κατά τη διάρκεια του κύκλου της.

Η παρακολούθηση γίνεται με κολπικό υπερηχογράφημα, καθώς και με μέτρηση ορμονών στο αίμα. Όταν το ωοθυλάκιο μεγαλώσει αρ­κετά, περίπου στα 16-17 χιλιοστά, τότε γίνεται μία ένεση γοναδοτροπίνης για την τελική ωρίμανσή του (Pregnyl, Ovitrelle ) και, έπειτα από 36-38 ώρες, πραγματοποιείται η ωοληψία. Εφόσον γίνει η συλλογή του ωαρίου και η γονιμοποίησή του, το έμβρυο που προκύπτει τοποθετείται στη μήτρα με την κλασική μέθοδο της εμβρυομεταφοράς, 2-3 ημέρες μετά την ωοληψία.

Το πλεονέκτημα του φυσικού κύ­κλου είναι ότι δεν χορηγούμε φάρ­μακα για τη διέγερση των ωοθη­κών. Παρόλο που τα φάρμακα στην εξωσωματική χρησιμοποιούνται εδώ και 25 χρόνια και  δεν φαίνεται να ενοχοποιούνται για επιπτώσεις στην υγεία, αρκετές γυναίκες εμφανίζονται διστακτικές στη λήψη ενέσιμων ορμονών. Με τη μέθοδο του φυσικού κύκλου, το στάδιο της διέγερσης παρακάμπτεται, και τα μόνα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι τα μη ενέσιμα φάρμακα μετά την ωοληψία, που σκοπό έχουν τη βελτίωση της πιθανότητας εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα και την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, αποφεύγονται οι βασικές επιπλοκές της κλασικής εξωσωματικής : το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης των Ωοθηκών και η Πολύδυμη Κύηση.

 Η μέθοδος αυτή χρησιμοποι­είται σε γυναίκες οι οποίες είτε δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα για διάφορους ιατρικούς λόγους είτε έχουν φτωχή ανταπόκριση σε αυτά (Poorresponders). Επίσης ,μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γυναίκες που έχουν κάνει πολ­λαπλές αποτυχημένες προσπάθειες με έμβρυα κακής ποιότητας.

Το μει­ονέκτημα του φυσικού κύκλου είναι ότι τα ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με την κλασική εξωσωματική με τη χρήση φαρμάκων. Η πιθανότητα να βρεθεί ωάριο κατά την ωοληψία, να γονιμοποιηθεί και να αναπτυχθεί ένα καλής ποιότητας έμβρυο στο εργαστήριο είναι περίπου 50-60%. Από τη στιγμή που θα γίνει εμβρυομεταφορά ενός ποιοτικά καλού εμβρύου, η πιθανότητα κύησης μπορεί να πλησιάσει και το 35%, ανάλογα πάντα με την ηλικία της γυναίκας.

Συνοψίζοντας, η μέθοδος του φυσικού κύκλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αρκετά καλά ποσοστά επιτυχίας είτε σε γυναίκες που δεν επιθυμούν τη λήψη φαρμάκων για τη διέγερση των ωοθηκών τους είτε σε γυναίκες που η ανταπόκρισή τους στα φάρμακα είναι φτωχή.

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image