ΩΟΛΗΨΙΑ
15
Απρ
2015
  • Ωοληψία -

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΩΟΛΗΨΙΑΣ

Ωοληψία είναι η διαδικασία λήψης των ωαρίων από τις ωοθήκες. Διαρκεί περίπου 30 λεπτά και είναι πρακτικά ανώδυνη, αφού γίνεται υπό ενδοφλέβια αναλγησία-μέθη. Για το λόγο αυτό, η γυναίκα θα πρέπει να είναι νηστική. Με τη χρήση διακολπικού υπερήχου, ώστε να έχει συνεχή εικόνα των ωοθηκών, ο γιατρός εισάγει μία λεπτή βελόνα η οποία διαπερνά το τοίχωμα του κόλπου και παρακεντεί τα ωοθυλάκια. Το περιεχόμενο του κάθε ωοθυλακίου αναρροφάται σε ειδικά σωληνάκια και παραδίδεται στο εμβρυολογικό εργαστήριο, όπου ο εμβρυολόγος εξετάζει το ωοθυλακικό υγρό στο μικροσκόπιο, εντοπίζει και συλλέγει τα ωάρια.

Η γυναίκα παραμένει στη μονάδα για 1-2 ώρες μετά το πέρας της ωοληψίας. Στη συνέχεια, καλό θα είναι να αποφύγει την έντονη δραστηριότητα για εκείνη την ημέρα.

Οι επιπλοκές της ωοληψίας είναι σπάνιες, συμβαίνουν σε ποσοστό 3-5 ανά 1.000 περιστατικά και αφορούν περιπτώσεις αιμορραγίας, φλεγμονής ή ενδοκοιλιακού αποστήματος. Συνήθως αντιμετωπίζονται συντηρητικά, ενώ πολύ σπάνια απαιτείται χειρουργική προσέγγιση.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΧΡΗΣΙΜΑ
NEWS LETTER
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ