Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΝΕΑ5 λόγοι για να κάνετε κατάψυξη ωαρίων

18/03/2023

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μία δυνατότητα την οποία σκέφτονται όλο και περισσότερο αρκετές γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

 

Η μέθοδος ενδείκνυται σε περιπτώσεις που μία γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα που επηρεάζει τη γονιμότητά της, όπως η πρόωρη εμμηνόπαυση και η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, αλλά και όταν πρόκειται να υποβληθεί σε θεραπεία η οποία ενδέχεται να υποβαθμίσει τη γονιμότητά της στο μέλλον. Ωστόσο, η κρυοσυντήρηση ωαρίων μπορεί να αποτελεί επιλογή και για κοινωνικούς λόγους.

Σημαντικός παράγοντας σε αυτή την εξέλιξη είναι η τεχνολογική πρόοδος και η νέα τεχνική της υαλοποίησης που αυξάνει πολύ τις πιθανότητες επιβίωσης και γονιμοποίησης των ωαρίων μετά την απόψυξή τους. Η δυνατότητα κρυοσυντήρησης ωαρίων για κοινωνικούς λόγους προβλέπεται πλέον με σαφήνεια και από το νέο νομικό πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Ελλάδα.

Η κρυοσυντήρηση μπορεί να ενισχύσει τη σιγουριά μιας γυναίκας ότι έχει μεγαλύτερο έλεγχο στην εξέλιξη της ζωής της. Επιχειρώντας να απαντήσουμε στην ερώτηση «γιατί να καταψύξω τώρα τα ωάριά μου;», θα συνοψίζαμε τα εξής:

  1. Ο αριθμός των ωαρίων που έχει κάθε γυναίκα είναι συγκεκριμένος και μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ το ίδιο ισχύει και για την ποιότητά τους. Σε μία γυναίκα 35 ετών εκτιμάται ότι περίπου τα μισά ωάρια δεν είναι κατάλληλα για γονιμοποίηση, ενώ πέντε χρόνια αργότερα το ποσοστό αυτό υποχωρεί κοντά στο 25%. Καθώς τα ωάρια διατηρούν την ηλικία που είχαν όταν καταψύχθηκαν, είναι προφανές ότι όσο πιο νωρίς πραγματοποιηθεί η κρυοσυντήρηση τόσο περισσότερες είναι οι προοπτικές μιας εγκυμοσύνης στο μέλλον, αλλά και τόσο λιγότερες οι πιθανότητες μίας ανεπιθύμητης εξέλιξης: για παράδειγμα, μία γυναίκα που μένει έγκυος στα 40 έτη της, χρησιμοποιώντας ωάρια που καταψύχθηκαν πριν από 10 χρόνια, έχει τις ίδιες πιθανότητες αποβολής με όσες είχε όταν ήταν 30 ετών.
  2. Οι ευκαιρίες που και οι δυνατότητες που έχει ένας άνθρωπος στον επαγγελματικό στίβο δεν συμβαδίζουν πάντοτε με τα σχέδιά του για τη δημιουργία οικογένειας. Αν μία γυναίκα επιθυμεί να εστιάσει στην καριέρα της και να προγραμματίσει αργότερα μία τεκνοποίηση, η κρυοσυντήρηση μπορεί να της προσφέρει αυτή την επιλογή. Επιπλέον, η μετάθεση της απόφασης για δημιουργία οικογένειας σε μεγαλύτερη ηλικία πολλές φορές έχει να κάνει με το στόχο μίας βελτιωμένης οικονομικής κατάστασης και πιο άνετης ζωής μελλοντικά.
  3. Ιδιαίτερα σε σχετικά νεαρές ηλικίες, πολλές γυναίκες δεν είναι σίγουρες αν θέλουν ή όχι να γίνουν μητέρες. Η κατάψυξη ωαρίων τους προσφέρει περισσότερο χρόνο για να αποφασίσουν πώς φαντάζονται τη δική τους ζωή και τι τους ταιριάζει.
  4. Ο έρωτας και η αγάπη δεν έρχονται πάντοτε την «ιδανική» στιγμή. Μπορεί να μην υπάρχει κατάλληλος σύντροφος ή ο τωρινός σύντροφος να μην επιθυμεί τη δημιουργία οικογένειας ή να την επιθυμεί αργότερα, όταν η συγκυρία δεν θα είναι ευοίωνη για τη σύντροφό του από βιολογικής πλευράς. Έχοντας καταψύξει τα ωάριά της, μια γυναίκα αποκτά μεγαλύτερη ευχέρεια να μη συμβιβάζεται με πρόσωπα ή καταστάσεις που δεν της ταιριάζουν και να κάνει επιλογές στη σχέση της με πιο υγιή κριτήρια.
  5. Πολλές γυναίκες αισθάνονται πίεση από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Νιώθουν ενοχές ότι «ο χρόνος τελειώνει» και άγχος, παράγοντες που ενδέχεται να συμβάλλουν εμμέσως σε υπογονιμότητα. Μετά την κρυοσυντήρηση είναι πιθανό να αποφορτιστούν, έχοντας την ασφάλεια ότι φρόντισαν για το μέλλον – όταν θα είναι η σωστή στιγμή για τις ίδιες και όχι για τους άλλους.
https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image