Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΜΒΡΥΩΝ

04/05/2015

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΜΒΡΥΩΝ – METABOLOMICS

Αξιολόγηση και επιλογή εμβρύων

Κατά την παραμονή των εμβρύων στο εργαστήριο, ελέγχεται η ανάπτυξή τους και η μορφολογία τους, ώστε κατά την εμβρυομεταφορά (2-3 ημέρες μετά την ωοληψία ή 5-6 ημέρες, σε περίπτωση βλαστοκύστεων) να επιλέξουμε τα καλύτερα έμβρυα.

Οι πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ποιότητα των εμβρύων που θα μεταφερθούν στη μήτρα. Από την άλλη πλευρά, όσο αυξάνει ο αριθμός των εμβρύων που μεταφέρονται τόσο αυξάνει και η πιθανότητα πολύδυμης κύησης, με όλες της επιπλοκές που αυτή συνεπάγεται.

Επιπλέον, εξαιτίας των περιορισμών του νομοθετικού πλαισίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά τον αριθμό των ωαρίων που μπορούν να γονιμοποιηθούν ή τον αριθμό των εμβρύων που μπορούν να μεταφερθούν, είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για την επιλογή του πλέον κατάλληλου εμβρύου. Η ποιότητα του εμβρύου εξαρτάται από:

-Την ποιότητα του γενετικού υλικού, δηλαδή των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων

-Το πρωτόκολλο διέγερσης των ωοθηκών

-Την ποιότητα του εμβρυολογικού εργαστηρίου

Τα κριτήρια που χρησιμοποιούμε για να κατατάξουμε τα έμβρυα είναι κυρίως δύο: ο ρυθμός ανάπτυξής τους και η μορφολογία τους.
Ο ρυθμός ανάπτυξης των εμβρύων σχετίζεται με τον αριθμό των βλαστομεριδίων-κυττάρων των εμβρύων. Έτσι, 42-44 ώρες μετά τη γονιμοποίηση, δηλαδή τη 2η ημέρα μετά την ωοληψία, τα έμβρυα θα πρέπει να εμφανίζουν 2-4 βλαστομερίδια, ενώ 69-72 ώρες μετά τη γονιμοποίηση, δηλαδή την 3η ημέρα μετά τη γονιμοποίηση, ο αριθμός των βλαστομεριδίων θα πρέπει να είναι 6-8.
Η μορφολογία των εμβρύων χαρακτηρίζεται από την παρουσία ή όχι κυτταροπλασματικών θραυσμάτων καθώς και από το σχήμα των βλαστομεριδίων. Έμβρυα χωρίς κυτταροπλασματικά θραύσματα και με σφαιρικά, ισομεγέθη βλαστομερίδια έχουν στατιστικά μεγαλύτερες πιθανότητες εμφύτευσης από εκείνα που εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό κυτταροπλασματικών θραυσμάτων και ανισομεγέθη βλαστομερίδια.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές έρευνες παγκοσμίως για να βρεθούν σωστότεροι και αντικειμενικότεροι τρόποι αξιολόγησης της ποιότητας των εμβρύων, χωρίς ακόμα να έχει επικρατήσει κάποιος ως καλύτερος.

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image