Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΝΕΑΓΙΑΓΙΑ ΓΕΝΝΑ ΤΕΤΡΑΔΥΜΑ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ;

27/05/2015

Τα τελευταία 24ωρα, οι ιατρικοί τίτλοι σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ ασχολούνται με την περίπτωση της 65χρονης Annegret Raunigk, μιας δασκάλας από το Βερολίνο που, πριν από λίγες μέρες, έφερε στον κόσμο τετράδυμα με εξωσωματική γονιμοποίηση. Μητέρα άλλων 13 παιδιών ήδη (εκ των οποίων το μεγαλύτερο είναι 44 ετών), η Raunigk έχει ακόμη 7 εγγόνια, ενώ ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα Raunigk κυριαρχεί στα ιατρικού ενδιαφέροντος πρωτοσέλιδα. Πριν από 10 χρόνια, η 55χρονη τότε δασκάλα είχε βρεθεί πάλι στο επίκεντρο της δημοσιότητας, όταν είχε φέρει στον κόσμο ένα κοριτσάκι – η σημερινή επιθυμία του οποίου να «έχει ένα αδερφάκι» οδήγησε τη μητέρα του στην απόφαση να ταξιδέψει στην Ουκρανία για να υποβληθεί σε εξωσωματική με δωρεά ωαρίων, αφού το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη σχετική διαδικασία στη Γερμανία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο όταν η μητέρα βρίσκεται σε τόσο προχωρημένη ηλικία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γιατρός της προσπάθησε να την πείσει να κρατήσει μόνο τα δύο ή τα τρία από τα τέσσερα γονιμοποιημένα έμβρυα, όμως εκείνη αρνήθηκε. «Είναι αλήθεια ότι δεν σχεδίαζα να κάνω τέσσερα παιδιά. Αλλά συνήθως ενεργώ αυθόρμητα και τα παιδιά με βοηθούν να μείνω νέα», ήταν η ειλικρινής -και μάλλον εγωιστική- εξήγησή της για την απόφαση που πήρε.

Ανεπισήμως, η Raunigk είναι η γηραιότερη μητέρα τετράδυμων στον κόσμο, προς τέρψιν του RTL που ήδη από την προηγούμενη εγκυμοσύνη της διατηρεί τα αποκλειστικά δικαιώματα κάλυψης της ιστορίας της. Όμως το σχετικό «ρεκόρ» παίρνει μάλλον αρνητικό πρόσημο αν το δει κανείς με βάση τις αντικειμενικές, βιολογικές δυνατότητες μιας γυναίκας να ανταποκριθεί στο μητρικό της ρόλο σε τόσο προχωρημένη ηλικία.

Όταν η Raunigk θα περνά το κατώφλι των 70 ετών, τα τέσσερα παιδιά της θα αρχίζουν το σχολείο…

Σε αυτόν τον προβληματισμό, αλλά και σε ιατρικής φύσεως ζητήματα που εγείρονται σε ανάλογες περιπτώσεις, η νομοθεσία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απαντά θέτοντας ηλικιακό όριο για την εξωσωματική – στη χώρα μας είναι τα 50 έτη. Επίσης, ο νομοθέτης επιβάλλει περιορισμούς που σχετίζονται με το πόσα έμβρυα μπορούν να μεταφερθούν. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες που είναι άνω των 40 ετών μπορούν να δεχθούν μέχρι και τέσσερα έμβρυα από δικά τους ωάρια και έως δύο έμβρυα, εφόσον προέρχονται από δωρεά ωαρίων. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τόσο τα ηλικιακά όρια όσο και τα όρια στον αριθμό των εμβρύων που μεταφέρονται είναι ακόμη αυστηρότερα, ώστε να αποφευχθούν οι πολύδυμες κυήσεις αλλά και οι κυήσεις σε πολύ προχωρημένη ηλικία.

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image