Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΕΡΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΩΟΘΗΚΩΝ

Το σύνδρομο της υπερδιέγερσης των ωοθηκών συμβαίνει σε ένα ποσοστό περίπου 5% των κύκλων της εξωσωματικής. Χωρίζεται σε ελαφράς, μέτριας και βαριάς μορφής υπερδιέγερση.  Αυτή η οποία μας απασχολεί, είναι η σοβαρή μορφή του συνδρόμου, η οποία συμβαίνει συνολικά σε ποσοστό 1% των γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πιο μεγάλο κίνδυνο για την ανάπτυξη του συνδρόμου έχουν οι γυναίκες οι οποίες πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

Το σύνδρομο της υπερδιέγερσης των ωοθηκών προκύπτει από την διέγερση των ωοθηκών με τα φάρμακα που χορηγούμε κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Έχει ως αποτέλεσμα να διεγείρονται οι ωοθήκες περισσότερο από το επιθυμητό, καθώς και να αυξάνονται πολύ τα επίπεδα της οιστραδιόλης. Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι διόγκωση και πόνος στην κοιλιά, πόνος στο στήθος, αύξηση του σωματικού βάρους, δυσκολία στην ούρηση και τάση για εμετούς. Σε περίπτωση που προκύψει εγκυμοσύνη, δεν υπάρχει κίνδυνος όσον αφορά την πρόοδο της εγκυμοσύνης και την υγεία του εμβρύου, πυροδοτούνται όμως και ενισχύονται τα ήδη υπάρχοντα συμπτώματα. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και θεραπεία.

ΠΟΛΥΔΥΜΗ ΚΥΗΣΗ

Η πολύδυμη κύηση, δηλαδή κύηση με περισσότερα του ενός εμβρύου, θεωρείται στη σημερινή εποχή επιπλοκή της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σκοπός των προγραμμάτων της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι η κυοφορία και τελικά η γέννηση ενός υγιούς παιδιού κάθε φορά. Για να το πετύχουμε αυτό, έχει περιοριστεί ο αριθμός των εμβρύων τα οποία τοποθετούνται κάθε φορά στην κοιλότητα της μήτρας. Η πολύδυμη κύηση μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, τόσο στην υγεία της μητέρας και στην πορεία της εγκυμοσύνης, όσο και στην υγεία των εμβρύων και των παιδιών που τελικά θα γεννηθούν.

Σε περίπτωση κύησης με περισσότερα των δύο εμβρύων, εξετάζεται με το ζευγάρι η πιθανότητα μείωσης, περιορισμού δηλαδή με επεμβατική τεχνική, του αριθμού των κυοφορούμενων εμβρύων με σκοπό να ελαττωθούν οι πιθανότητες επιπλοκών όπως προωρότητα, προεκλαμψία, αποβολή, χαμηλό βάρος γέννησης, διαβήτης κύησης κλπ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ;

Τα παιδιά που γεννιούνται με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, είτε κλασική IVF είτε ICSI, φαίνεται σε πολύ μεγάλες στατιστικές μελέτες να μην έχουν αυξημένο ποσοστό προβλημάτων υγείας σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά, που έχουν προκύψει από φυσική σύλληψη. Τόσο οι συγγενείς όσο και οι χρωμοσωμικές και γονιδιακές ανωμαλίες, καθώς και προβλήματα τα οποία προκύπτουν σε μεγαλύτερη ηλικία (πχ μαθησιακές δυσκολίες, αυτισμός, παιδικές νεοπλασίες) φαίνεται να εμφανίζονται στο ίδιο ποσοστό. Πάνω από 2.500.000 παιδιά έχουν γεννηθεί μέχρι σήμερα με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, δείγμα πολύ μεγάλο που τεκμηριώνει την ασφάλεια της μεθόδου όσον αφορά την υγεία των παιδιών.

Σε μεγάλη πολυκεντρική μελέτη που έγινε ταυτόχρονα σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι:
• Το βάρος γέννησης και το ύψος σε ηλικία έως 5 ετών ήταν παρόμοια μεταξύ των δύο ομάδων (φυσική σύλληψη, εξωσωματική) και δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στην ανάπτυξη.
• Οι αρρώστιες ήταν παρόμοιες. Οι εισαγωγές παιδιών σε νοσοκομεία ήταν υψηλότερες για τα παιδιά από IVF και ICSI, αλλά και πάλι ήταν πολύ χαμηλές, δηλαδή κάτω από 1% για όλες τις ομάδες.
• Δεν βρέθηκαν διαφορές σε λεκτικές ικανότητες ή στο δείκτη νοημοσύνης μεταξύ των ομάδων. Τα κορίτσια όμως είχαν καλύτερα αποτελέσματα από τα αγόρια σε όλες τις ομάδες.
• Δεν βρέθηκαν διαφορές μεταξύ των ομάδων στην κινητική ανάπτυξη.
• Το ποσοστό των ανωμαλιών ήταν ελαφρά μεγαλύτερο στα παιδιά με ICSI. Ο λόγος για αυτή τη διαφορά δεν είναι γνωστός , αλλά μπορεί να οφείλεται στη διαδικασία επιλογής των παιδιών με φυσιολογική σύλληψη.
• Βρέθηκε πως οι μητέρες των παιδιών με ICSI ήταν πιο αφοσιωμένες στην μητρότητα από τις μητέρες των άλλων ομάδων.
• Δεν βρέθηκαν διαφορές μεταξύ των παιδιών σχετικά με προβλήματα συμπεριφοράς ή δίαθεσης. Επίσης, δεν βρέθηκαν διαφορές μεταξύ των γονέων όσον αφορά το στρες.

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image