Τηλ. Επικοινωνίας:2106998080 - 27210-80150 - 6974441212
Διεύθυνση:Β. Σοφίας 124Β - 5ος, Στάση Mετρό Αμπελόκηποι

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

18/01/2015
Μπορώ να κάνω μόνη μου τις ενέσεις;

Τα ενέσιμα φάρμακα που χρησιμοποιούμε κατά τη φάση τής διέγερσης των ωοθηκών γίνονται όλα υποδόρια, δηλαδή κάτω από το δέρμα, με τη χρήση μιας πολύ μικρής βελόνας. Η διαδικασία είναι σχετικά ανώδυνη. Έπειτα από μια επίδειξη από το γιατρό ή τη νοσηλεύτρια, όλες οι γυναίκες μπορούν να κάνουν μόνες τους τις ενέσεις τους, χωρίς να χάνουν χρόνο από την καθημερινή τους ζωή.

 

Πόσες ημέρες θα κάνω ενέσεις;

Εξαρτάται από το πρωτόκολλο διέγερσης που έχει επιλεγεί. Στο βραχύ (short) πρωτόκολλο, 10-14 ημέρες, ενώ στο μακρύ (long) περίπου 20-25 ημέρες.

 

Πόσες ημέρες πρέπει να μείνω εκτός εργασίας;

Την ημέρα της ωοληψίας θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι, όπως και την ημέρα της εμβρυομεταφοράς. Μετά την εμβρυομεταφορά δεν έχει αποδειχθεί ότι ο περιορισμός της κινητικότητας αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας. Ωστόσο, προτείνουμε παραμονή στο σπίτι για 2-3 ημέρες το πολύ, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους.

 

Μετά την εμβρυομεταφορά πρέπει να παραμείνω ξαπλωμένη;

Όχι. Η κατάκλιση δεν βοηθάει στην εμφύτευση. Η αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας είναι αρκετή. Καλό θα είναι να αποφευχθεί επίσης η σεξουαλική επαφή για λίγες ημέρες, παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί κάποια αρνητική συσχέτιση.

 

Είναι επικίνδυνα τα φάρμακα της εξωσωματικής;

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική συμπληρώνουν πλέον πάνω από 25 χρόνια κλινικής εφαρμογής και σε καμία μελέτη δεν φαίνεται να αυξάνουν την πιθανότητα για καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, της μήτρας ή του συκωτιού. Παρόλο που υπάρχει ένα σύννεφο αμφιβολίας γύρω από τις «ενέσεις» και τις «ορμόνες», τα φάρμακα της εξωσωματικής είναι ασφαλή.

 

Τα φάρμακα επηρεάζουν τα ωάρια θετικά ή αρνητικά;

Όχι. Τα φάρμακα καταρχάς δεν φαίνεται να βελτιώνουν την ποιότητα των ωαρίων ούτε αυξάνουν τον αριθμό τους. Το μόνο που κάνουν είναι να βοηθούν στην ομοιόμορφη ωρίμανση όσων ωαρίων υπάρχουν στις ωοθήκες στο συγκεκριμένο κύκλο της γυναίκας, τα οποία θα καταστρέφονταν ούτως ή άλλως. Για αυτόν το λόγο, η ανταπόκριση είναι καλύτερη σε νέες γυναίκες με μεγάλη επάρκεια σε ωάρια, και φτωχότερη ή μηδενική όσο πλησιάζουμε στο τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας. Κατά συνέπεια δεν ελαττώνονται γρηγορότερα τα αποθέματα ωαρίων με την εξωσωματική, ούτε επέρχεται νωρίτερα εμμηνόπαυση.

 

Εάν αποτύχει μια προσπάθεια, πότε μπορώ να ξαναπροσπαθήσω;

Ύστερα από διέγερση με φάρμακα, πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα 2-3 μηνών για να επαναληφθεί η προσπάθεια. Στην περίπτωση όμως του φυσικού κύκλου, κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο. Φυσικά πρέπει πάντα να ληφθούν υπόψη επιπλέον εξετάσεις που ίσως είναι καλό να γίνουν έπειτα από μία ανεπιτυχή προσπάθεια, καθώς και η ψυχολογική κατάσταση του ζευγαριού.

 

 

 

https://georgenikolopoulos.gr/wp-content/uploads/2021/06/logo-1.png
Ο Γιατρός

O Δρ Νικολόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με το μαιευτήριο Μητέρα και τη νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF. Παράλληλα έχει την ευθύνη του ιατρείου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο City Hospital, στην πόλη ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΟΥ

    Copyright © 2021 GeorgeNikolopoulos.gr. Built By CHA

    bt_bb_section_top_section_coverage_image