Μια νέα έρευνα δείχνει ότι ορισμένα από τα χημικά «φίλτρα» των αντηλιακών επιδρούν στη λειτουργία του σπέρματος.
Τα αντηλιακά περιέχουν ουσίες που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) να φτάσει στο δέρμα. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως επηρεάζουν τη λειτουργία των σπερματικών κυττάρων. Ορισμένες, μάλιστα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μιμούνται τη δράση της γυναικείας ορμόνης προγεστερόνης.
«Τα ευρήματα της μελέτης δημιουργούν ανησυχία και ίσως εξηγούν σε κάποιο βαθμό τη συχνή εμφάνιση υπογονιμότητας με απροσδιόριστη αιτιολογία», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Niels Skakkebaek, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Σκοπός αυτών των χημικών «φίλτρων» είναι να απορροφούν τις ακτίνες UV, εμποδίζοντάς τις να περάσουν στο δέρμα. Ωστόσο, τα ίδια χημικά απορροφώνται γρήγορα από το δέρμα, όπως δείχνει η ανίχνευσή τους σε δείγματα αίματος και στο 95% δειγμάτων ούρων που ελήφθησαν στις Η.Π.Α., τη Δανία και σε άλλες χώρες.
Η ομάδα του Skakkebaek έλεγξε 29 από τις 31 ουσίες που έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη και την Αμερική και βρήκε ότι οι 13 από αυτές διευκόλυναν τη μαζική εισροή ιόντων ασβεστίου στα σπερματικά κύτταρα, επηρεάζοντας τη λειτουργία τους. «Η δράση τους αυτή ξεκινά ήδη από πολύ μικρές ποσότητες, μικρότερες από την ποσότητα των ουσιών που αντιστοιχεί σε ολόσωμη εφαρμογή αντηλιακών», επισήμανε ο Skakkebaek. Επιπλέον, 9 από αυτά τα 13 χημικά «φίλτρα» βρέθηκε ότι μιμούνται τη δράση της προγεστερόνης, κάτι που τα καθιστά ενδοκρινικούς διαταράκτες.
Ο καθηγητής έκανε έκκληση για κλινικές μελέτες που θα διερευνήσουν αν οι χημικές ουσίες που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι οι αρμόδιες αρχές ελέγχου θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικές πριν δώσουν την έγκρισή τους για τις συγκεκριμένες ουσίες. Ορισμένα από αυτά τα «φίλτρα» που χρησιμοποιούνται σε αντηλιακά, τουλάχιστον στις Η.Π.Α., είναι οι avobenzone, homosalate, meradimate, octisalate, octinoxate, octocrylene, oxybenzone και padimate O.