Στην καθυστέρηση της περιόδου μπορεί να παίζουν ρόλο αρκετοί λόγοι, λιγότερο ή περισσότερο σοβαροί. Εκτός από μια πιθανή εγκυμοσύνη, άλλες αιτίες για την καθυστερημένη εμφάνιση της περιόδου είναι οι εξής:
Μεταβολές στο σωματικό βάρος και υπερβολική άσκηση
Η αύξηση του σωματικού βάρους ενοχοποιείται για ανωμαλίες στον κύκλο, που σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και μια αύξηση του βάρους της τάξης του 10% υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει αλλαγές στην περίοδο.
Στον αντίποδα, η μεγάλη απώλεια βάρους, είτε οφείλεται σε παθολογικές αιτίες όπως η νευρική ανορεξία είτε όχι, μπορεί να επιφέρει αμηνόρροια, καθώς μειώνονται τα αποθέματα λίπους που χρειάζονται για την παραγωγή οιστρογόνων. Η εξαντλητική άσκηση, ακόμη κι όταν δεν προκαλεί μεγάλη απώλεια βάρους, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαταραχές της περιόδου, αφού ο οργανισμός προσαρμόζεται στο αυξημένο σωματικό στρες ελαττώνονταςτην παραγωγή οιστρογόνων.
Ψυχολογικό στρες
Το μακροχρόνιο υπερβολικό άγχος σχετίζεται με επιπτώσεις στη γενικότερη υγεία. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον έμμηνο κύκλο, το ανεξέλεγκτο στρες μπορεί να επηρεάσει τον υποθάλαμο, δηλαδή την περιοχή του εγκεφάλου η οποία ρυθμίζει την ισορροπία ορμονών που συνδέονται με την περίοδο. Αν βιώνετε κάποια πολύ δύσκολη κατάσταση στη ζωή σας που σας προκαλεί μεγάλη ψυχολογική αναστάτωση θα ήταν χρήσιμο να το γνωρίζει ο γυναικολόγος σας, προκειμένου να σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε τον κύκλο σας.
Φάρμακα και μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο σας, ενώ το ίδιο ενδέχεται να συμβεί και με παθήσεις όπως, ενδεικτικά, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ενδομητρίωση και ο καρκίνος της μήτρας.
Διαταραχή της περιόδου είναι δυνατό να προκληθεί και από κάποια σημαντική αλλαγή στο καθημερινό σας πρόγραμμα, όπως μια παρατεταμένη περίοδος έλλειψης ύπνου.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Πρόκειται για συνηθισμένο πρόβλημα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας κι ένα από τα συμπτώματά του είναι οι διαταραχές στην περίοδο. Μπορεί να σχετίζεται με πλήρη αναστολή της περιόδου ή με ασταθή κύκλο.
Αντισυλληπτικά
Τα αντισυλληπτικά χάπια βοηθούν στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου. Η λήψη τους, ωστόσο, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή μιας περιόδου. Είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό και δε χρειάζεται να κάνετε οτιδήποτε για αυτό.
Πρόωρη εμμηνόπαυση
Το πρώτο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης είναι οι διαταραχές στην περίοδο ή και η αμηνόρροια. Καθώς συνήθως η διαδικασία ξεκινά μετά τα 45 χρόνια, γυναίκες κάτω των 40 ετών ενδεχομένως να μην υποψιαστούν ότι οι αλλαγές στην περίοδό τους συνδέονται με πρόωρη εμμηνόπαυση. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας είναι αυτός που θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε.
Διαταραχές στον θυρεοειδή και στην προλακτίνη
Η ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μεταξύ άλλων εξασφαλίζει την παραγωγή προλακτίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με την ωορρηξία. Ωστόσο, οι διαταραχές στον θυρεοειδή μπορεί να επηρεάσουν την περίοδό σας χωρίς να διαταράξουν την προλακτίνη, ενώ ενδέχεται να επηρεάσουν την προλακτίνη χωρίς να επιφέρουν αλλαγές στην περίοδο. Ο ενδοκρινολόγος θα εκτιμήσει αν μια αύξηση της προλακτίνης σχετίζεται με την καθυστέρηση στην περίοδο.
Δυσανεξία στη γλουτένη
Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι αποτέλεσμα χρόνιας εντερικής νόσου που εμποδίζει την αφομοίωση της γλουτένης -μιας απλής πρωτεΐνης- από τον οργανισμό. Με την κατάλληλη διατροφή, η πάσχουσα μπορεί να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα της πάθησης, στα οποία περιλαμβάνεται και η διαταραχή στην περίοδο.