Η ενημέρωση του Βρετανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων για τις εγκύους και τις οικογένειές τους, με δική μας προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα.
1. Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός τις εγκύους;
Ο κορωνοϊός δεν φαίνεται να έχει περισσότερο αρνητική επίδραση στις εγκύους σε σχέση με ό,τι ισχύει για το γενικό πληθυσμό. Εκτιμάται ότι η πλειονότητα των εγκύων θα βιώσουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα όπως αυτά της γρίπης. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει αναφορά θανάτου εγκύου γυναίκας από κορωνοϊό.
Ωστόσο, εάν είστε έγκυος, είστε πιο ευάλωτη στις λοιμώξεις σε σχέση με μια γυναίκα που δεν είναι. Επιπλέον, εφόσον έχετε κάποια άλλη πάθηση, όπως το άσθμα ή ο διαβήτης, η επίπτωση του κορονοϊού σε εσάς ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη.
2. Πώς θα επιδράσει ο κορωνοϊός στο μωρό μου εάν έχω προσβληθεί;
Καθώς πρόκειται για έναν εντελώς νέο ιό, τώρα αρχίζουμε να μαθαίνουμε πράγματα για αυτόν. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Το ίδιο ισχύει και για το εάν ο ιός μπορεί να περάσει στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επομένως, εάν προσβληθείτε από τον ιό θεωρείται απίθανο να επηρεαστεί το μωρό σας.
Στην Κίνα, αναφέρθηκαν κάποιες περιπτώσεις πρόωρου τοκετού σε εγκύους με κορωνοϊό. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτό ήταν αποτέλεσμα της ασθένειας ή επρόκειτο για επιλογή των γιατρών για λόγους υγείας της γυναίκας.
3. Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον κίνδυνο να προσβληθώ από κορωνοϊό;
Το πιο σημαντικό είναι να πλένετε τα χέρια σας τακτικά και σωστά όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας από την εργασία σας ή δημόσιους χώρους. Ισχύουν επίσης όλες οι συστάσεις που γίνονται για την πρόληψη του κρυολογήματος και της γρίπης, όπως η αποφυγή του συνωστισμού.
4. Τι ισχύει στην περίπτωση που θέλω να ταξιδέψω;
Εξασφαλίστε ότι διαθέτετε επαρκή ασφαλιστική κάλυψη και ότι η ταξιδιωτική σας ασφάλεια καλύπτει τοκετό και φροντίδα του μωρού σας σε περίπτωση που χρειαστεί να γεννήσετε στο εξωτερικό.
5. Τι πρέπει να κάνω αν πιστεύω ότι έχω προσβληθεί από τον ιό;
Εφόσον είστε έγκυος και έχετε υψηλό πυρετό ή εμφανίσετε βήχα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας και με το 1135, τον τετραψήφιο αριθμό ενημέρωσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για να λάβετε οδηγίες.
6. Τι είδους έλεγχο πρέπει να κάνω για τον κορωνοϊό;
Στην παρούσα φάση, μόνον όσοι ασθενείς έχουν σοβαρά συμπτώματα που απαιτούν εισαγωγή σε νοσοκομείο ελέγχονται για κορωνοϊό. Εάν σας ζητηθεί να κάνετε τεστ, αυτό θα γίνει με λήψη ρινικού και στοματικού επιχρίσματος.
7. Τι πρέπει να κάνω αν το τεστ για τον κορωνοϊό είναι θετικό;
Εφόσον βρεθείτε θετική στον κορωνοϊό, πρέπει να έρθετε σε επαφή με το μαιευτήρα σας και να τον ενημερώσετε για τη διάγνωση. Εάν δεν έχετε συμπτώματα ή τα συμπτώματα σας είναι ήπια, θα σας συμβουλεύσει να μείνετε στο σπίτι για ανάρρωση. Σε αντίθετη περίπτωση, ίσως χρειαστείτε νοσηλεία.
8. Γιατί χρειάζεται να τεθώ σε απομόνωση;
Θα κληθείτε να παραμείνετε σε απομόνωση στο σπίτι αν έχετε πυρετό ή βήχα ή εάν έχετε βρεθεί θετική στον έλεγχο για κορωνοϊό.
9. Τι πρέπει να κάνω εάν μου ζητηθεί να μείνω σε απομόνωση;
Χρειάζεται να παραμείνετε στο σπίτι και να αποφύγετε επαφή με άλλους. Να αερίζονται καλά τα δωμάτια, να παραμείνετε όσο το δυνατόν απομονωμένη, σε απόσταση από άλλα μέλη της οικογένειας, να χρησιμοποιείτε τις δικές σας πετσέτες, σκεύη εστίασης και να γευματίζετε σε διαφορετικό χρόνο. Επίσης, να ζητάτε από φίλους ή μέλη της οικογένειάς σας να σας βοηθούν με τις εξωτερικές εργασίες και τις αγορές, αλλά να αφήνουν τα ψώνια εκτός σπιτιού. Ανάλογα με την κατάσταση σας, μπορείτε να κάνετε ορισμένες ασκήσεις όπως γιόγκα ή πιλάτες.
10. Τι θα γίνει με τον προγεννητικό μου έλεγχο εάν βρίσκομαι σε απομόνωση;
Πρέπει να έρθετε σε επαφή με το γιατρό σας και να ζητήσετε σχετικές συμβουλές. Είναι πιθανό ότι οι έλεγχοι ρουτίνας θα μετατεθούν για μετά τη λήξη της απομόνωσης. Εάν ο γιατρός σας θεωρήσει ότι το ραντεβού σας δεν μπορεί να καθυστερήσει, θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να σας δει. Για παράδειγμα, μπορεί να σας ζητήσει να τον επισκεφθείτε σε χρόνο ή τόπο που εξασφαλίζει ότι δεν θα έρθετε σε επαφή με άλλους ασθενείς.
11. Τι θα συμβεί μετά την ανάρρωσή μου από τον ιό;
Εάν είχατε επιβεβαιωμένη λοίμωξη από κορωνοϊό, θα ελεγχθείτε υπερηχογραφικά 14 ημέρες αφότου αναρρώσετε, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι το μωρό σας είναι καλά. Εάν έχετε αναρρώσει και το επόμενό σας τεστ για κορωνοϊό είναι αρνητικό, το πού και πώς θα γεννήσετε δεν θα επηρεαστεί από τη λοίμωξη που περάσατε.
12. Τι θα κάνω εάν η κατάσταση μου χειροτερέψει ή αν ανησυχώ για το μωρό μου κατά τη διάρκεια της απομόνωσης;
Δεν είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε το μαιευτήριο ή το νοσοκομείο, παρά μόνο αν χρειάζεστε επείγουσα νοσηλεία ή σε περίπτωση έκτακτου τοκετού. Εάν ανησυχείτε για την κατάσταση τη δική σας ή του μωρού κατά τη διάρκεια της απομόνωσής σας, επικοινωνήστε με το μαιευτήρα σας και τη μαιευτική ομάδα, ώστε να σας δώσουν επιπλέον συμβουλές. Σε περίπτωση που χρειάζεται να μεταφερθείτε για νοσηλεία, θα σας ζητηθεί να χρησιμοποιήσετε ιδιωτικό μεταφορικό μέσο ή ασθενοφόρο και να ειδοποιήσετε από πριν το τμήμα υποδοχής του ιδρύματος.
13. Η απομόνωσή μου για ενδεχόμενη προσβολή από κορωνοϊό θα επηρεάσει το πού θα γεννήσω;
Θα χρειαστεί να γεννήσετε σε μαιευτήριο (έτσι και αλλιώς αυτό ισχύει για τη συντριπτική πλειονότητα των τοκετών στην Ελλάδα) ώστε να παρακολουθούνται συνεχώς το μωρό σας και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας.
14. Η απομόνωσή μου για ενδεχόμενη προσβολή από κορωνοϊό θα επιδράσει στο πώς θα γεννήσω;
Έως τώρα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν μπορείτε να έχετε κολπικό τοκετό ή ότι θα ήταν ασφαλέστερο να κάνετε καισαρική σε περίπτωση που θεωρείστε ενδεχόμενο κρούσμα κορονοϊού ή είστε επιβεβαιωμένα θετική στον ιό. Ωστόσο, εάν η αναπνευστική σας κατάσταση έχει επηρεαστεί, ίσως χρειαστεί να σας γίνει καισαρική. Επίσης, δεν υπάρχει ένδειξη ότι γυναίκες με κορωνοϊό δεν μπορούν να κάνουν επισκληρίδιο.
15. Τι γίνεται εάν ο τοκετός συμπέσει με την περίοδο απομόνωσής μου;
Θα λάβετε τις σχετικές συμβουλές από το μαιευτήρα σας και, κατά τη μετάβασή σας στο μαιευτήριο, το νοσηλευτικό προσωπικό θα φροντίσει να τηρηθούν οι προβλεπόμενες προφυλάξεις, όπως ο εφοδιασμός σας με χειρουργική μάσκα έως ότου βρεθείτε σε κατάλληλα απομονωμένο χώρο.
16. Υπάρχει περίπτωση να μεταδώσω τον ιό στο μωρό μου;
Καθώς πρόκειται για νέο ιό, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία σχετικά με αυτό το ζήτημα. Όμως δεν υπάρχουν και αναφορές για γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου και έχουν μεταδώσει τον ιό στο έμβρυο.
17. Θα ελεγχθεί το μωρό μου για κορωνοϊό;
Ναι, εάν υπάρχει υποψία ή βεβαιότητα ότι είχατε κορωνοϊό κατά το χρόνο της γέννησης, θα γίνει στο μωρό σας το σχετικό τεστ.
18. Θα είμαι σε θέση να μείνω με το μωρό μου ύστερα από τη γέννα;
Ναι, εάν αυτή είναι η επιλογή σας. Προϋπόθεση, το μωρό σας να είναι καλά και να μην απαιτείται εισαγωγή του στη νεογνική μονάδα.
Στην Κίνα, αναφέρθηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες σε γυναίκες με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από κορωνοϊό ζητήθηκε να μείνουν μακριά από τα μωρά τους για 14 ημέρες. Ωστόσο, αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο θηλασμό και την ανάπτυξη του δεσμού μεταξύ μητέρας και παιδιού. Είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσετε με την οικογένεια και το γιατρό σας, ενώ οι σχετικές οδηγίες μπορεί να αλλάξουν καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τον κορωνοϊό.
19. Θα μπορώ να θηλάσω το μωρό μου;
Ναι. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα, επομένως τα αναγνωρισμένα οφέλη του θηλασμού υπερισχύουν των πιθανών κινδύνων μετάδοσης του ιού μέσω του θηλασμού.
Ο βασικός κίνδυνος που ενέχει ο θηλασμός είναι η κοντινή επαφή ανάμεσα σε εσάς και το παιδί, που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του βρέφους μετά τη γέννηση. Και εδώ, οι σχετικές οδηγίες μπορεί να αλλάξουν καθώς γνωρίζουμε καλύτερα τον ιό. Εάν επιλέξετε να θηλάσει το μωρό σας, συνιστάται να πλένετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε το μωρό σας ή την αντλία θηλασμού, να προσπαθείτε να αποφύγετε να βήξετε ή να φτερνιστείτε προς το μωρό σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού, να εξετάσετε τη δυνατότητα κάλυψης του προσώπου σας με μάσκα κατά τη διάρκεια του θηλασμού και να ακολουθήσετε τις οδηγίες για τον καθαρισμό της αντλίας θηλασμού μετά τη χρήση.
Εάν δεν χρησιμοποιήσετε μητρικό γάλα, συνιστάται να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες αποστείρωσης του εξοπλισμού.
20. Είμαι εργαζόμενη στον χώρο της υγείας και έγκυος. Τι πρέπει να κάνω;
Η περίοδος που διανύουμε είναι φυσικό να σας προκαλεί επιπλέον ανησυχία εφόσον είστε έγκυος. Από τις μέχρι τώρα γνώσεις μας, οι έγκυες επαγγελματίες υγείας δεν είναι περισσότερο ευάλωτες στον ιό ή τις επιπλοκές του σε σχέση με τις συναδέλφους τους που δεν είναι έγκυες.
Ωστόσο, η μόλυνση με κορωνοϊό μπορεί να συνεπάγεται κάποιους κίνδυνους για το αγέννητο μωρό σας. Εάν αρρωστήσετε σοβαρά, υπάρχει πιθανότητα μείωσης της ανάπτυξης του εμβρύου ή πρόωρου τοκετού. Θα πρέπει να εξετάσετε την περίπτωση σας με τη διοίκηση του φορέα στον οποίο υπάγεστε.